10 tipp, hogyan válassz cateringest a Nagy napra


Olyan helyszínt választottál, ahol nincs helyben konyha, és szükséged lesz cateringre? Nem tudod mik azok a részletek, amelyekre érdemes odafigyelned? Mi az, ami jelzi számodra, hogy a megfelelő szolgáltatást fogod kapni vagy sem? Hallottam már olyan cateringről is, amely két nappal az esküvő előtt felhívta a menyasszonyt, hogy sajnos nincs elég villájuk. Kanál meg kés van, tudna-e a menyasszony szerezni még villát. Na ne! Az én olvasóim így nem járhatnak!

Jarek Csillát, a Waldorf-Wedding értékesítőjét kérdeztem, hogy náluk ezt hogyan csinálják. :)

„Ha épp az esküvődet szervezed, megtaláltad már a tökéletes helyszínt, de most szembesültél azzal, hogy neked kell gondoskodnod arról, hogy vendégeid jól lakjanak és ne is szomjazzanak, akkor most bizonyára elsápadtál... Először is, ne ess pánikba, ne iratkozz be főzőtanfolyamra, ne kezdj receptek után kutatni és lábasokat vásárolni! Olvasd el figyelmesen az alábbiakat, és hidd el, mire a végére érsz, sokkal nyugodtabb leszel! :)  Tudni fogod ugyanis, hogy mennyi terhet vesz le a válladról egy olyan felkészült cateringes csapat, mint a Waldorf-Catering” - Jarek Csilla, Waldorf-Wedding


1.        Gyors ajánlattétel.

Nagyon jó első mérce lehet, ha megfigyeled, hogy milyen gyorsan és milyen készségesen kapsz választ ajánlatkérésedre.

Csilla, Waldorf-Wedding: „Fordulj hozzánk és 24 órán belül elküldjük ajánlatunkat. Akkor is, ha egyelőre még nem körvonalazódott benned pontosan, hogy milyen típusú menüt szeretnél!”

2. Profi segítségnyújtás.

Fontos, hogy a szolgáltatónak az esemény egészére rálátása kell, hogy legyen. Csak így tud a megfelelő menüvel és az odaillő tálalással, tökéletes szolgáltatást nyújtani. Azok a cégek, amelyek nem kíváncsiak a hangulatra és Rátok, nem fognak az apró részletekkel bíbelődni.

Csilla, Waldorf-Wedding: „Ötletelünk veled a menün és a tálaláson. Szívesen teszünk javaslatot, hogy az adott helyszínre, az adott létszámhoz, a te egyedi igényeidet figyelembe véve, mit tartunk magas minőségben és professzionálisan kivitelezhetőnek.”

3.        Kóstolás.

Kóstolás nélküli cateringes már egy nagyon jó vészcsengő lehet. Honnan tudhatnád különben, hogy tényleg finomak, szépek és illatosak lesznek-e a fogások? Figyeljetek illatokra, állagokra, fűszerekre. Magyarország nagyon gyors ütemben fejlődik a gasztronómiában, miért ne tartsák az ütemet az esküvők is?

Csilla, Waldorf-Wedding: „Amikor kitaláltuk közösen a menüt, akkor azt meg is kóstolhatod előzetesen, így biztosan nem a nagy napon fog kiderülni, ha valami nem olyan, amilyennek elképzelted.”

4.   Flexibilitás.

Az esküvő egy nagyon személyes, nagyon sokrétű esemény, éppen ezért nehéz műfaj. A „tapasztalt vén rókák” sokszor az ő megszokott, begyakorolt rendjük szerint űzik a szakmát már 20 éve, de szerencsére ez változóban van. A jó szolgáltató az új kihívásokat izgalmasnak tartja, mást se csinál egész nap csak ötletel. Ettől olyan szép, kreatív ez a szakma! Ha egy tárgyaláson a „buta” ötleteidre azt látod, hogy már forognak a fejében a fogaskerekek, hogy hogyan oldja meg a feladatot, és nem hangzik el az a mondat, hogy „Mi ezt úgy szoktuk”, akkor ez a te embered!

Csilla, Waldorf-Wedding: „Alkalmazkodunk hozzád, így szinte bárhova kitelepülünk, legyen szó egy patinás kastélyról, vagy valamilyen extrém helyszínről. Persze azért nem árt, ha van ott víz és áram. :)”

5. Gyors, gördülékeny kiszolgálás.

Vártál már étteremben 45 percet a vacsorádra? Szerinted egy esküvőn nem történhet meg ugyanez? Én nagyon extrém esetekkel találkoztam már az egyesével felvett italrendelésektől kezdve (Jó, oké akkor 32 kóla, 25 sprite és 12 ice tea, igaz? Mindenki vattát köpött, mire megjöttek a 2 decis üvegcsék.), az olyan vacsoráig, ahol nem jutott elég mindenkinek (!!!). Egy jó cateringnél már ott a megoldás azelőtt, hogy felmerülne az igény.

Csilla, Waldorf-Wedding: „Mindig a megfelelő számú felszolgáló személyzettel és italpultossal érkezünk. Munkájukat bankett menedzserünk és sales kollégánk is segíti annak érdekében, hogy minden pontosan úgy történjen, ahogyan elképzelted.”

6. Hagyomány és frissesség.

A trendek követése mellett sosem szabad megfeledkezni a saját hagyományainkról sem. Egy igazán jó szolgáltató a kettőt akár ötvözni is tudja. Saját vérmérsékleteteknek megfelelően válasszatok, de bátran és nyitottan az újdonságokra.

Csilla, Waldorf-Wedding: „Követjük a legújabb gasztronómiai trendeket (ételekben és tálalásban egyaránt), de ismerjük és meg is tartjuk a magyar hagyományokat, amennyiben ezt szeretnéd. 

Ha már trendkövetés: figyelmedbe ajánljuk az olyan új éjféli menüket, mint a hamburgerbár, hot-dog bár, pulled pork szendvics bár vagy a street food-ok. Kötetlen családi könnyed esküvőhöz pedig BBQ partit javaslunk látványgrillel és szakáccsal.

Tovább is megyünk: ha például a kívánságaid között popcorn, kürtöskalács, kenyérlángos, fagyi netán helyben történő malacsütés szerepel, akkor kollégánk ebben is segítségedre lesznek.

7. Tálalás, az a bizonyos WOW-faktor.

Én nagyon vizuális típus vagyok, nekem a körítés ugyanolyan fontos, mint a tartalom. Nem kell itt extrém dolgokra gondolni, csupán olyan részletekre, amelyek láttán kihangsúlyozódik egy hangulat és megjön az étvágy. Van valami egy szépen megterített asztalban, ami mágnesként vonzza a vendégeket, miközben egyik ámulatukból esnek a másikba.

Csilla, Waldorf-Wedding: „Ételeink mellett, nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a tálalásra is, mert hisszük, hogy csak tökéletes kompozícióban lesz teljes az élmény. Éppen ezért nálunk választhatsz hagyományos és hagyományostól eltérő stílusú bútorok (pl. country, raklap, Waldorf Art) közül is.” 

8. Italbárok.

Egy italbár nagyon praktikus mindamellett, hogy mozgalmassá és dekoratívvá teszi az eseményt. Szívből ajánlom mindenkinek!

Csilla, Waldorf-Wedding: „Ha nem ismered még a szörp-, fröccs-, vagy limobárunkat, akkor feltétlenül nézd meg, szerintünk nagyon impozáns! :)

9. A konyha egy elit alakulat.

Aki szívesen követ gasztronómiával kapcsolatos tv műsorokat, az biztosan észrevette már, hogy minél magasabb színvonalú egy étterem, annál jobban hasonlít egy hadseregre, a chéf pedig egy nagyon szigorú századosra. Természetesen ez egy extrém példa, de az bizonyos, hogy a jó szolgáltatáshoz eszméletlen ütemre, pontosságra, és a magas higiéniai igényszint miatt nagy rendre és tisztaságra van szükség. A jó vendéglátóst a gyors kézmozdulatokból és a hihetetlen állóképességről könnyen fel lehet ismerni!

Csilla, Waldorf-Wedding: „Munkánkra rend, tisztaság, fegyelem jellemző. Magunk után mindent elpakolunk, szemetünket az utolsó porszemig elvisszük. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy helyszínt rendben adhasd vissza.  80 fő felett Budapestben belül nem számítunk fel kiszállási díjat és beszélünk angolul!” 

10. Plusz egy pont tőlem. :) Szánjatok rá időt.

A vacsora az egyik legfontosabb dolog, ha nem A legfontosabb egy esküvőn. A legtöbb pénzeteket ez fogja felemészteni, úgyhogy érdemes minél jobban szétnézni és a szolgáltatókat nagyon részletesen átröntgenezni. Készüljetek fel a kérdéseitekkel, ne hagyjátok, hogy elsikkadjanak bizonyos témák. Induljatok ki abból, hogy bármi megtörténhet, és egy jó cateringesnek mindenre kész válaszai kell, hogy legyenek*.

*(Ha pedig nincsenek, akkor nem fél belevágni valami újba. :) )


A Waldorf-Wedding és a Waldorf-Catering honlapjait ezeken a linkeken találod.