Papírvirág álom Edinával

Edina papír installációit nagyon régóta követem az interneten és olykor a városban is rájuk akadtam úton útfélen. Nagy rajongója voltam már azelőtt, hogy rájöttem volna, hogy ezeket a kreációkat akár esküvők dekorációjaként is remekül fel lehet használni. Ez a lehetőség azért sem jutott eszembe, mert amit Edina csinál, az messze meghaladja azt, amit úgy nevezünk „dekoráció”. Ezek sokkal mélyebb, gondolatébresztő, terekkel, téri helyzetekkel játszó, koherens koncepciók. Nem véletlen a névválasztás sem, Edinas paper installations.

Fotó: United Photographer

Fotó: United Photographer

Hogyan lehet megkülönböztetni a dekorációt az installációtól?

A dekoráció egy önmagában (jó esetben) szép tárgy, vagy tárgyak csoportja, amit bárhol elhelyezve használni lehet. Nem függ össze a környezetével, azt csupán hangulatosabbá kívánja tenni. Ebből fakadóan ez egy olyan termék, amiből bármennyit meg lehet venni bárkinek, bárhol.

Az installáció ellenben egy művész alkotása, ami önmagában rendelkezik mondanivalóval. Egy adott helyszín részletes megvizsgálása után, az adott téri szituációt egészíti ki, ad neki többletjelentést. Az alkotás teljesen egyedi, személyre és alkalomra szabott. Nem lehet kiválasztani egy katalógusból, hanem egy kreatív tervezési folyamat során születik meg.

Azt gondolom, hogy Edinát ez a szemlélet emeli ki a többi papírral dolgozó dekoratőr közül. Az ő alkotásai mondani is akarnak nekünk valamit, úgy mutatnak a terekben, mintha mindig is ott lettek volna. Nagyon nagy örömmel fogadtam el a meghívását a papírvirág készítő workshopjára és alig vártam, hogy végre személyesen is megismerhessem!

***

Izgatottan érkeztem meg szombat délután a 3, Három, Three nevezetű helyre a Kazinczy utcába. Végül ide szerveződött a workshop, mivel az eredeti helyszín, az Ankert hűvösnek bizonyult még. Nagyon nyugodt, kellemes környezetben Edina limonádéval, kávéval és süteményekkel várta a gyülekezőket, de előttem már csak a sok színes papír és az élesre töltött ragasztópisztolyok képe lebegett. Alig vártam, hogy végre elkezdhessük a munkát.

Nem volt olyan arra sétáló járókelő, aki a nagy ablakokon ne kukucskált volna be csodálkozva, ahogy ott ültünk a sok színes kész és félkész papírvirág között. Tényleg nagyon szép látvány volt. Egy nagy asztalon sorakoztak színek és formák szerint csoportosítva a virágok alapanyagául szolgáló, előre kivágott formák. Csak arra vártak, hogy jól meghajtogassuk, megpödörjük, megragasszuk, és egy kompozícióba rendezzük őket. Aztán ez így is történt.

Fotó: Kiss Lenke 'Dalocska'

Fotó: Kiss Lenke 'Dalocska'

FOTÓ: KISS LENKE '  DALOCSKA'

FOTÓ: KISS LENKE 'DALOCSKA'

FOTÓ: KISS LENKE '  DALOCSKA'

FOTÓ: KISS LENKE 'DALOCSKA'

FOTÓ: KISS LENKE '  DALOCSKA'

FOTÓ: KISS LENKE 'DALOCSKA'

Edina sorban tanította meg nekünk a különböző virágformákat. A legegyszerűbbel, a margarétával kezdtük, majd jöttek az egyre összetettebb darabok. Az egyik legizgalmasabb rész a papírszínek összeválogatása volt. Mindenki jól megfontolta mit választ, én is sokszor percekig álltam a virágformák fölött, átválogattam, kicseréltem, de végül nem tudtam elengedni Edina mintadarabjának színvilágát.

FOTÓ: KISS LENKE '  DALOCSKA'

FOTÓ: KISS LENKE 'DALOCSKA'

Látszott az arcokon, hogy mindenki elégedett a saját munkájával. A lányok és a fiúk sokszor mosolyogva simogatták újonnan készített virágaikat, bevallom én is kicsit elérzékenyültem a saját bazsarózsám láttán. Közben Edina körbejárt az asztal körül. Segített, ahol szükség volt rá, mesélt nekünk egy kicsit a papírfajtákról, próbált ösztönözni, inspirálni, bátorítani. Volt közöttünk lelkesen dekoráló menyasszony, új technikákat elsajátítani vágyó dekoratőr és csak kellemes időtöltést kereső papírvirág rajongó is.

FOTÓ: KISS LENKE '  DALOCSKA'

FOTÓ: KISS LENKE 'DALOCSKA'

FOTÓ: KISS LENKE '  DALOCSKA'

FOTÓ: KISS LENKE 'DALOCSKA'

FOTÓ: KISS LENKE '  DALOCSKA'

FOTÓ: KISS LENKE 'DALOCSKA'

Amikor elkészültek a virágaink, felkasíroztuk őket egy hátlapra, majd levelekkel, apró, előre elkészített virágokkal egészítettük ki a kompozícióinkat. Akinek még hiányzott egy-két virág, az már magától tudott újakat gyártani, hiszen már minden tudásunk meg volt hozzá. Ez volt a legizgalmasabb rész, az összeállítás. Végül egy hatalmas Edinas paper szatyorban hoztam haza nagy büszkén a végeredményt anyukámnak, aki majd kiugrott a bőréből örömében.

FOTÓ: KISS LENKE '  DALOCSKA'

FOTÓ: KISS LENKE 'DALOCSKA'

FOTÓ: KISS LENKE '  DALOCSKA'

FOTÓ: KISS LENKE 'DALOCSKA'

Magyarországon egyre elterjedtebb, de még kevéssé ismert a papírral való dekorálás, főként az egyedileg terveztetett fajta. Kevés példát látunk belőle, így nem mindenki tudja elképzelni, hogy milyen is lesz a végeredmény. Kicsit olyan ez, mint az egyedileg terveztetett menyasszonyi ruha. Nem tudod rögtön felpróbálni, hinned kell a tervező ügyességében, bizalommal kell felé fordulnod. Kell hozzá egy kis bátorság, gondolkodást és időt igényel, de ilyenkor születnek az igazi csodák.

Edina a tervezést először azzal kezdi, hogy megismeri a párokat, a vágyaikat, a helyszínt, majd javaslatokat tesz arra, hogy mit tudna elképzelni a számukra az adott helyre, az adott alkalomra. A színpaletta bármely színében, kültérben időjárás álló anyagokból készíti el a kompozíciót, amelyek kiemelik az adott hely szépségeit, elegáns, letisztult hangulatot ébresztenek. A függesztett, asztali és háttérelemek mellett rendelhetőek tőle meseszép kísérőajándék dobozkák is, vagy akár korábbi megvalósult installációinak a bérlésére is lehetőség van.

Fotó: United Photographers

Fotó: United Photographers

Az én személyes kedvenceim a függesztett virágfüzérek, amik fantasztikusan álltak a Babérligetnek kültérben, de az Ankertnek is beltérben. Egyszerűen varázslatosak! Biztos vagyok benne, hogy élőben lágyan lengedeznek a szélben, szerintem ez a legtökéletesebb dekoráció egy mesebeli esküvőhöz. A madarak pedig azt csiripelték, hogy nem sokára ezeknek a készítését is el lehet majd sajátítani Edina workshopjain!