Idén nyáron fantasztikus esküvői fotósorozattal állt elő a nemrégiben névváltozáson átesett Wertan Co., Ltd. A képeket nézegetve, barandokolhatunk a gyönyörű Toszkán tájakon, és egy ősrégi, de modern módon felújított reneszánsz villában. Mindemellett egy borzalmasan menő medence felett is átrepülünk, amibe szinte mindenki érzi milyen is lehet jól belecsobbanni. Földön, vízen és levegőben is átélhetjük egy kicsit ezt a napot mi is.

Ami még nagyon különleges ebben a rendezvényben, hogy nem csak a fotós és a videós, de a dekor is Magyarországról érkezett. A Chetres párosa, Johanna és Andris voltak az alkotók. A kis csapat együtt tette meg azt a 3000 km-t, hogy végül ebbe a kis mesevilágba csöppenve felöltöztessék és megörökítsék a különleges pillanatokat.

Fogadjátok szeretettel a velük készült interjúmat.


videót készítette: Vadas Géza, Wertan Co.Ltd.


TXNA0084.jpg

April: Nagyon rég készült veled interjú az Aprilen, azóta sok víz lefolyt a Dunán és nemrégiben névváltozáson is átesett a vállalkozásotok. A régi Wertán Fotó most Wertan Company Limitedként hívja magát.  Mi volt az oka az arculatváltásnak? Mit takar a név? Mi az, hogy Company és mi az, hogy Limited?

Wertán Botond: Hát bizony rég volt, bővültünk, éltünk, dolgoztunk. A névváltoztatás egyik fő oka az volt, hogy sokak számára nem volt egyértelmű, hogy a fényképek mellett videókat is készítünk. A WertanCo.,Ltd filmalap mágiaügyi minisztere Géza. Működésünk régi manufaktúrák hangulatát szeretné idézni, első sorban nem a mennyiség, hanem a minőség és az egyediség legyen az alkotótevékenységünk gerince. Ezt a lelkülelet erősítik a kézzel készített egyedi könyveink, grafikáink is.April: Milyen lett az új Wertán hangulatvilág, stílus, életérzés? Mi az, ami most a fantáziádat izgatja fotósként?

Wertán Botond: A Wertan Co.,Ltd egy fényképészeti és vizuális brand. Azt hiszem egyszerre van bennünk egyfajta klasszikus elegancia iránti vágy, amit valamiféle dekadens életérzés itat át. Ha filmes analógiat kéne mondanom, Sorrentino bármelyik képsorát idevenném. Mi viszont nem Rómában vagyunk, hanem itt, Magyarországon, aminek ez a sajátos kelet-európaisága legalább ennyire izgatja a fantáziánkat. Nehéz megfogalmazni, hogy mi köti ezeket össze. Maradt itt valami parádésan szomorú és szép a szocializmus idejéről és én úgy érzem, hogy a mi generációnk felkészült ennek az esztétikai értékelésére. Aki a rendszerváltás környékén született, az direkt módon már nem tapasztalta az előző rendszer hátrányait, de a környezetünk tulajdonképpen ugyanaz maradt az életünk első meghatározó részében, sőt a mai napig is őrizzük ennek a kornak lelki és fizikai maradványait. Serdülő, kamasz korunkban még mind az említett rendszer idejéből maradt tárgyak, épületek vettek körül bennünket. Az első szerelmek, balatoni nyaralók, MÁV vasútállomások, tipikus „szockó” bútorok, tárgyak, autók. Ezek mind hozzátartoznak a Wertan Co.,Ltd életérzéshez.

April: Hogy született a logó? A csapatotoknak immáron Luca, a barátnőd is tagja. Ő mivel bővítette a repertoárotokat?

Wertán Botond: Luca, a barátnőm képzőművész. Ő felel az albumainkért, könyveinkért, ő tervezte a logónkat, mindent természetesen kézzel, ceruzával. Mindketten nagyon manuális beállítottságúak vagyunk és fontosnak tartjuk a Wertan Co.,Ltd közvetlen kapcsolatát a klasszikus kézzel fogható matériákkal. A logó 2 hónapon keresztül készült az utazónaplónk foltos-hullámos lapjain, szóval sokat látott darabról van szó. A tervek bejárták Laoszt, Kambodzsát és Thaiföldet is.April: Az egyik nagyon fontos irányvonalatok a drónfotózás. Egészen varázslatos helyekre röptetitek el a nézőket a szó összes értelmében. Szerinted meddig lehet még ezt a médiumot csűrni-csavarni? Nem lesz belőle egyszer csak elegünk? Milyen kiaknázatlan lehetőségek vannak még benne?

Wertán Botond: Körülbelül 25 évvel ezelőtt megkérdezte anya, hogy milyen állat lennék, ha bármi lehetnék. Én azt mondtam, hogy egy olyan madár, ami jó magasra tud szállni. Szóval mondhatjuk, hogy sokkal hamarabb szerettem volna az égből fotózni, minthogy erre lehetőségem lett volna. Igazából kapsz plusz egy perspektívát a már meglévő egy mellé, szerintem ez egy nagy ajándék. Persze kérdés ki mit hoz ki ebből, én most újítottam be egy új drónt amivel már nem csak a megszokott drónos látószög használható, kvázi kicsit olyan lesz mintha egy fotós, fényképezőgéppel fotózna az égből. Szóval egy jó időre azt hiszem még le fog kötni! :) Alapvetően egyre több fényképész és magánember használ drónt, így nyilvánvalóan veszít az extravaganciájából a puszta tény, hogy valami a levegővől lett lefotózva. Valójában viszont ez a jelenség nem sokban különbözik attól, ami a fényképészettel történt. Az, hogy teljes mértékben elérhetővé vált, akár egy telefon kameráján keresztül, felhigította a közeget és egyben kihívás elé állította a fényképészeket. Azt gondolom, hogy a drónos felvételekkel hasonló a helyzet, de én még mindig rengeteg fantáziát vélek benne felfedezni. Sőt, minél többet repülök, annál több minden jut eszembe. Engem "magánemberként" is végtelenül vonz a miniatúrák világa és nincs is annál izgalmasabb, mint amikor azt látom lekicsinyítve, de teljes rálátással, amiben mozgok és létezem. Azt pedig csak remélni tudom, hogy, aki nézi, azt ugyanilyen izgalommal tölti majd el a jövőben (is).

April: A drónotokat többek közt az egyik legújabb sorozatotokban is rendesen megröptettétek. Ezúttal gyönyörű toszkán (általatok csak toxánnak vagy tokszánnak nevezett :)) tájakat barangoltuk végig egy esküvőfotózás kerítőanyagaként. Úgy tudom nem utaztatok egyedül. Milyen volt így csapatban dolgozni? Azt gondolná az ember, hogy nektek csupa nyaralás az élet.


TXNA0131.jpg

Wertán Botond: Álom az élet. Chetresszék szuper társaság voltak, nem titok, hogy évek óta vannak közös projektjeink így nem 19-re húztunk lapot amikor azt mondtuk, hogy együtt nekivágunk a 3000 km-nek egy járműben!

April: Mesélsz egy kicsit az esküvőről? Hányan voltak? Hol volt a szertartás? Milyen volt a vacsora, a hangulat? A képek alapján igazi nagy békesség uralkodhatott.

Wertán Botond: Persze, szívesen. Az első dolog, ami eszembe jut, ha becsukom a szemem az a szél, ami a két villa között perzselt, egyszerre volt forró és üdítő, valahogy azt éreztem, hogy ott bármeddig tudnék élni. Tulajdonképpen egy nagyon nyugodt és tökéletes helyszín volt. Bár már sokszor megfogalmaztam magamnak, de tényleg az olaszok a legnagyobb királyak. Egyszerű, de elképesztően finom ételeik ütött kopott régi kerámiatálakba rakva is arcon verik a míves csili-vili esküvői finedining intézményét. Körülbelül 55-en voltunk az esküvőn, nagyon laza volt, nem voltak időpontok, kötelező körök. Nyilván volt egy szertartás, de ezen kívül csak jó hangulat, olasz ételek a ház Mamma-jától és finom italok.


TXNA1394.jpg

April: A dekorációt a Chetres, vagyis Johi és Andris készítették. Mi volt a koncepció?

Chetres: Felszabadult, környezetbe illeszkedő, sallang mentes dekoráció sok fénnyel, ezek voltak a hívószavak. Az ihlet forrása a Toszkán táj vadvirágos domborzata volt. Dóri megfogalmazásán mindig elmosolyodtunk, a csokrára kérdezve így nyilatkozott: „Legyen olyan, mintha akkor téptétek volna a mezőről.” Szóval teljes alkotói szabadságot kaptunk.April: Egyszerűen imádom a hosszú asztalos elrendezést és ehhez ezt a hosszanti mohás-vadvirágos asztaldíszítést. Nem egy gyakori választás a pároknál, pedig nagyon meghitt és otthonos. Miért választottátok ezt a megoldást ennél az esküvőnél? Mindent itthonról vittetek ennek az elkészítéséhez?

Chetres: Nagyon megörültünk mi is a hosszú asztalnak, rég vártunk már egy ilyen lehetőségre. Sokkal több díszítési opció van benne, mint egy körasztalos vagy egy táblaasztalos, de tagolt elrendezésben. Dóri és Oli nem ragaszkodott szigorú ültetési rendhez, sem külön főasztalhoz. A helyszín adottságai, a tágas belső udvar tökéletes volt ennek kivitelezésére. A mediterrán életérzéshez ez a nagyon bensőséges közös vacsora is hozzátartozott. Ha tehetnénk, mindenkinek ebben a formában javasolnánk az elrendezést. Persze szem előtt kell tartani, hogy 60 fő fölött már nem lesz kényelmes a vendégeknek.

A mohás-vadvirágos irányvonal Dóri, a menyasszony ötlete volt. De a kompozíciók formai kinézetében abszolút szabad kezet kaptunk. Minden alapanyagot itthonról szállítottunk. Ki is emelnénk a Virágospagony gyönyörű, tartósítószer-mentes vadvirágait, amik hősiesen bírták a több mint 10 órás utat.


TXNA1772.jpg

April: Mi az, amiben jövőre ki akarjátok próbálni magatokat? :)

Wertán Botond: Tavasszal egy új workshopot fogunk tartani, szeretném, hogy hasonló sikerei legyenek, mint az ideinek voltak, részleteket még nem árulhatok el, de annyit megsúgok, hogy az idei elhagyatott termelői üvegház után igyekszünk megint valami ínyencséggel előrukkolni! :)

Chetres: Installációk! A Wertán Worshop volt idén ennek az első lépcsőfoka, szeretnénk ebben az irányban fejlődni és beilleszteni minél több esküvőbe.  Szeretnénk több új irányvonalat kipróbálni, új helyszíneket megismerni.Ha tetszettek, amit láttál és neked is ilyen szuper fotósra vagy dekorosra lenne szükséged, az alábbi linken megtalálod őket: