TOP 10 Desszertasztal trendek 2016-ban

Van egy olyan ágazata a magyar esküvőiparnak, amelyben igazán bővelkedünk jobbnál jobb szolgáltatókban. Hiszitek, vagy sem ez bizony a cukrászat. Sütemények készítésében mindig is élen jártunk Európában, nincs ez másképp az esküvőkre szánt tortákkal sem. Egyre több fiatal él manapság a sütés szenvedélyének és nyitja néha aprócska, de annál nagyobb csodákat rejtő boltját szerte az országban. Azonban jogosan merül fel a kérdés: Melyiket válasszam és mit rendeljek tőle?

Ezúttal, hogy segítsek nektek kicsit a döntésben, egy TOP 10-es listát állítottam össze az általam legjobban szeretett kompozíciós elemekből, amelyek egy 2016-os „trendi” esküvői desszertasztalon elmaradhatatlanok. Eleinte arra gondoltam, hogy itt is, mint a meghívókról szóló cikkemben összepárosítok magyar szolgáltatókat Pinterest képekkel, de végül annyi szuper magyar példa volt, hogy teljesen elvesztette a létjogosultságát. (Na jó, azért pár nagy kedvencemet lehet belecsempészek.)

Fontos kiemelnem, hogy NEM a cukrászokat állítottam sorrendbe. Nem is lenne értelme, hiszen a legtöbbjük nem egy, hanem több pontban is fergetegesen jó. Én a desszertasztalokon megjelenő süteményeket, az azokkal járó kompozíciós elemeket rangsoroltam látvány, íz és élmény szempontok szerint, a saját ízlésem alapján. A mellékelt példákban is láthatjátok majd, hogy lesznek olyan cukrászok, akikre egy-egy stílus a jellemző, míg mások nagyon széles skálán mozognak. Egy valami azonban közös mindegyikükben: kiemelkedően szép, finom és stílusos süteményeket készítenek.

Jöjjenek hát a 2016-os esküvői desszartasztal tthan’s brides TOP 10 helyezettjei. (A cikk olvasása üres gyomorral nem ajánlott. Csak saját felelősségre.)

Marangona

Marangona

10. HELYEZETT

A FONDANT ÉS CUKOR CSODÁK

„Fondantból és cukorból bármit meg lehet csinálni, méghozzá olyan részletességgel, hogy az megszólaljon.” Ez a mondat lebegjen a szemetek előtt, amikor a vágyott burkolt tortátokhoz cukrászt kerestek. Azoknak, akik ebben a műfajban igazán profik, a kezei között olyan műremekek születnek, hogy a virág díszítésekre szinte meg sem tudod mondani, hogy nem valódiak. Idehaza két igazán nagy zsenit találtam ebben a műfajban.

Az egyik ilyen mester csapat a Marangona. A Marangona körülbelül két éve van jelen az esküvői szakmában, és tavaly nyílt meg az általuk „legcsajosabb” helynek nevezett cukrászdájuk is a Mechwart ligetnél. A 2015-ös Hungarian Wedding Award díját cukrász kategóriában be is zsebelték szépen, amin egyáltalán nem csodálkoztam, hiszen ők azok, akik a legtöbb menyasszony álmát megtestesítik. Természetesen a Marangona nem csak a burkolt, cukorvirágos torta-világban jeleskedik, a többi pontban is meg fogok mutatni más jellegű munkáikat is. Azért gondoltam mégis, hogy ennél a stílusnál kifejezetten őket akarom kiemelni, mert ebben igazán egyedülállóan jók a magyar piacon.

A másik nagy kedvencem nem is kifejezetten cukrász. Hajnal Petra, a Violet and the botanist megalkotója cukorvirágokat készít, illetve ezek elkészítését workshopok keretében szívesen meg is tanítja bárkinek. Szuper jó DIY (do it yourself - csináld magad) ötlet lehet menyasszonyoknak, hogy saját maguk készítsék el a tortájuk díszeit akár barátnőkkel, akár családtagokkal karöltve. Mondjuk én Petra virágait elnézve nem igazán hiszem el, hogy erre én is képes lennék...

9. HELYEZETT

A MACARON-MÁNIA

A macaron csak egy pár éve lépett be a köztudatba annak ellenére, hogy ez az apró sütemény a reneszánszig visszavezethető gyökerekkel rendelkezik. Világ méretű népszerűségnek mégis csak 2010-es évek óta örvend, amióta Észak-Amerikában a francia cukrászdákban hatalmas siker lett.

Ennek a sikernek a titka véleményem szerint nem csak az, hogy finom (bár az én ízlésemnek kicsit túl édes), hanem az is, hogy színes, vidám és aprócska mérete és alakja miatt nagyon jól mutat desszertasztalokon és ajándék dobozokban egyaránt. Bármilyen stílushoz tud alkalmazkodni, könnyen dekorálható és mivel csak egy falat, ezért nagyon sikeres. Csak oda nyúlok és HAMM!

Macaront nagyon sok cukrászda készít.Több is azok közül, akiket ebben a cikkben említeni fogok. Mégis, ha a macaronra gondolok nekem a Desszert.Neked jut eszembe először, ahol beégett egy vajkaramellás füstölt tengeri sós példányról készült kép az emlékezetembe és nem eresztem. Egyszer muszáj lesz kipróbálnom!

8. HELYEZETT

AZ ÖRÖK KEDVENC CUPCAKE

A cupcake-ek, vagyis a kis csészényi tortácskák egy amerikai recepteskönyvben jelentek meg először. Ma már széles körben elterjedt ez az elnevezés és szinte bármilyen csésze méretű tortára használják. Szerintem ez is egy nagyon csajos műfaj a kis helyes, kézreálló mérete és a jó dekorálhatósága miatt.

A Marangona a cupcake-ekben is verhetetlen. Gyönyörűen kombinálja desszertasztalain a nagy torta cukor virágait a mellette álló cupcake-ek cukorvirágaival. Egyszerűen jó rájuk nézni.

Nem hagyhatom ki ezen a ponton Stégner-Kunos Nikit sem, aki az „Az én Tortám megálmodója” és cukrásza. Nikinek egy nagyon jellegzetes, végtelenül bájos és egyszerűségében szép stílusa van. Az ő tortáit, ha csak egy szóval kéne jellemezzem azt a szót használnám, hogy: kedves. Mutatok párat az ő cupcakejeiből is, amiknek a dekorálását Niki már egy workshop keretein belül is tanította az érdeklődőknek.

Nem bírom ki, hogy ne osszam meg veletek még egy új kedvencemet az Egy csipet tortát. Ők új felfedezettjeim, még keveset tudok róluk, de a képeiktől ti is ellágyultok majd!

7. HELYEZETT

A CAKE POP A TOP!

A Cake pop az angol „lollipop”, azaz nyalóka, és „cake” azaz a torta szavak összeházasításából áll. Tulajdonképpen ezek nyalókapálcikára tűzött apró kis tortafalatok, amelyek nagy testvérükhöz hasonlóan nagyon változatosan dekorálhatóak. Azért kerültek nálam csak a 7. helyre, mert a cake popok alakjukból adódóan falatonként több bevonattal járnak, mint nagyra nőtt társaik és ezért összességében édesebbek. Mondjuk ez csak a burkolt gömbökre igaz, de igazából bármiből lehet készíteni cake popot, még maraconból is.

Ami miatt viszont imádom őket, az a bohókás megjelenésük, amivel egy új formát, új dimenziót varázsolnak a desszertasztalra. Pálcikájuk külön is díszíthető, amitől egy csapásra egy nagyon hetyke kis hadsereg alakul ki belőlük. Hatalmas mestere a cake popnak a Marangona, de az előbbi pontban is említett Egy csipet tortánál is gyönyörű példákat találtam!

6. HELYEZETT

TŰZD MEG JÓL!

A 7. helyre ezúttal nem egy sütemény fajta került, hanem egy dekorációs kiegészítő. Hatalmas népszerűségnek örvendenek ugyanis a tortákba szúrt dróton, pálcikán, rudacskán lévő apró kis díszek, amelyek szinte megadják a harmadik dimenziót a süteményeknek.

Ezek a kiegészítők jöhetnek a dekorostól is, de a magyar cukrászok sem lazsálnak, ha tűzögetésről van szó. Nagyjából úgy működnek ezek, mint a virágcsokorban azok a kísérőszövegek a hurkapálcikán, csak annál sokkal rafináltabbak és trendibbek. Kicsit az esküvői tortán lévő menyasszony-vőlegény marcipán is lejárt szöveg már, ez az új móka a lehetőségek végtelen tárházát nyitja meg előttünk.

Szinte mindegyik cukrásznál találhatunk ilyen megoldásokat, de nekem mégis a kedvencem ebben is Niki és az Asztalka. Az Asztalkában volt először olyan élményem, hogy a barátnőm szülinapi torta rudacskáját nagyobb gonddal és gyermeki lelkesedéssel választottam ki, mint magát a tortát. Iszonyatosan aranyosak, vidámak, színesek, tematikusak, kifejezőek, bájosak és még sorolhatnám. Rudacskákat minden marcipán figura helyére!

5. HELYEZETT

SOK KICSI SOKRA MEGY

Erre a helyre került a végtelenül praktikus és mutatós, emeletes, sok apró tortácskából álló tortakompozíció. A felső szintre egy közepes méretű torta kerül, hogy a házaspárnak legyen mit ünnepélyesen felszeletelnie. Az alsóbb szinteken viszont már nem kell bajlódni a vágással, késmosással, osztogatással, hiszen minden vendég egy-egy tortácskát kap magának.

Ebben a műfajban az Asztalka számomra a top. Nem csak azért, mert a tortáik isteni finomak, hanem azért is, mert nagyon ízlésesen, gyönyörűen dekorálnak. Nagyon nagy előnye ennek az elrendezésnek az is, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelő tortácskát választhatja. Ki a gyümölcsöset, ki a csokisat, ki pedig a krémeset.

Ugyanez a kompozíció kombinálható cup cake-ekkel is. Erre mutatok egy gyönyörű példát a már említett Egy csipet tortától.

4. HELYEZETT

MINDEN HÁJJAL MEGKENT

A vajkrémmel megkent torták majdnem a dobogóra kerültek az én „szeretem-listámon”. Ezek a fel, meg, át és szétkent krémes csodák textúrák ezreit képesek létrehozni a sütemények oldalain. Vízszintes csíkokat, függőleges sávokat, rózsamintát, halpikkely mintát, rusztikus odacsapkodott felületet, bármit. Szerintem a vajkrém egy ízre sokkal finomabb burkolat, mint a fondant és az esetlegességéből adódóan sokkal természetesebb, üdébb az összképe.

Ebben a műfajban is többen bravúroznak. A Marangona, az Egy csipet torta is csodaszépeket készít, de nekem ebben a stílusban valahogy mégis Niki a kedvencem az Az én tortámtól. Neki áll ez a műfaj valahogy a legjobban, legtermészetesebben. 

Ezek a torták csodaszépen díszíthetőek bármivel, és itt már tovább is fűzöm a szót a következő helyezettre...

3. HELYEZETT

FLOWER POWER

Igen! Igen! Igen! Olyan magától értetődőnek tűnik ez a díszítő elem, hogy biztosan sokan nem is fogják érteni, hogy miért szedtem éppen őt külön pontba, pláne ilyen előkelő helyen. Egyszerűen azért, mert I-MÁ-DOM! A legunalmasabb süteményre is ráteszünk egy szép virágot és mestermű lesz belőle. Arról nem is beszélve, hogy egy esküvő összképében zseniálisan mutat, ha a menyasszonyi csokor újra megjelenik valahol, valamilyen formában. Rögtön igazi, átgondolt koncepció hatását kelti, ha az a néhány fajta virág, amit a csokorban használunk végigvonul az asztalokon és a süteményeken is.

A virágdíszítés sok esetben a dekoros dolga, de brillíroznak a cukrászok is, ha úgy kívánják a megrendelők. Minden eddig említett sütemény-paradicsomban vannak gyönyörű példák rá, de valahogy nekem az Asztalka süteményei között voltak a legaranyosabbak a virágos sütik. Legeltessétek a szemeteket a képeken :)!

2. HELYEZETT

A TARTE-OK!

Azt hiszem ezen a ponton fogjátok elveszíteni a hitet a józan ítélőképességemben. Hogyan kerülhetnek tarte-ok a második helyre azokkal a gyönyörű marcipános és vajkrémes tortákkal szemben? Hiszen ezek nem is igazi esküvői torták!

Tudom, tudom, de olyaaaaaan finomak és menők! Szerintem iszonyatosan vagány egy olyan, akár emeletes talpon megkomponált torta, ami csak és kizárólag ínycsiklandozó tarte-ból áll. Őket is lehet virágokkal, gyümölcsökkel a végtelenségig díszíteni és szerintem a tarte-ok azok, akik ránézésre mind közül a legjobban beindítják az ember nyáltermelését.

Most azonnal tejcsokis karamellás tarte-ot akarok az Asztalkából! De jöhet egy fehércsokis-málnás, vagy egy vaníliás-ribizlis, de akár egy triplacsokis is! Na ugye! Ezt már ti sem bírjátok... nézzétek csak meg a képeket, és mondjátok, hogy nem volt igazam!

1. HELYEZETT

PUCCÉR TORTÁK

Éljen éljen! A 2016-os év abszolút nyertesei egészen biztosan, hogy a ledér természetű torták lesznek. Ezek a vékonyan bevont, vagy teljesen bevonat nélkül készülő torták pár éve indultak el hódító útjukra. Először nem túlzottan nagy sikerrel, hiszen olyan befejezetlennek, furcsának tűnhettek a kezdő szemnek. Mára viszont szinte minden trendi házaspár ilyet szel fel közös élete első estéjén.

Stégner-Kunos Niki, akit a hazai naked cake egyik szülőanyukájának is tekinthetünk, elmondta nekem, hogy az ő vékonyan bevont tortái gyakran nagyobb figyelemmel készülnek, mint burkolt testvéreik. A látszatra befejezetlen sütemények ugyanis minden apró hibájukat megmutatják, fedetlenül hagyják. Szerinte egy naked cake-en ne legyen törött a tortalap, ne legyen se ferde, se maszatos, se összecsapott. Ez a tökéletlen-tökéletesség azonban sok munkával jár.

Ilyen szemmel végignézve a Pinterestet azért bőven találunk ennek ellentmondó képeket. A rusztikus szót a végtelenségig értelmező fotókon a torták megrogynak, a krémeik az oldalukon végigfolynak, ferdék és töredezettek. Nem mondom azt sem, hogy ez engem személy szerint nagyon zavarna. Ezek az ide-oda folyós krémek annyira hedonisták, hogy már semmi sem érdekel csak az, hogy enném. Ennek ellenére ez egy nagyon jó útmutató arra, hogy kit válasszunk a pucccér tortánk elkészítőjeként.

AKIK A TOP10-BŐL KIMARADTAK, DE A TTHAN’S BRIDE IMÁDJA ŐKET A DESSZERTASZTALON

-          pohárkrémek

-          édes üdítők csatos üvegcsékben

-          kekszek üveg tárolókban

-          mintában szórt porcukor

-          üdítő csapolható üvegben