2016 meghívó trendjei

Kedves Olvasók!

Ti kaptatok már sikítófrászt a Pinteresten található ezernyi gyönyörű meghívótól, amiből egyszerűen választani is alig lehet, annyira sok az ötlet és a lehetőség? „Melyiket válasszam? Mivel tudom feldobni a meghívóimat, hogy élmény legyen annak a kézhezvétele? Mi ez a sok különböző lap és boríték, amiket a képeken látok? Vajon mindre szükségem van? Egyáltalán, ha ilyen szép meghívót szeretnék kihez érdemes fordulnom?”

Ha ezek a kérdések bennetek is felmerültek már, akkor ez a kis írás Nektek szól. Jó olvasást!

Hány oldalból álljon az esküvői meghívóm?

fotó: rachelmarvincreative.com

fotó: rachelmarvincreative.com

Először is nézzük át, miből állhat egy „meghívó csomag” (legalábbis, ha Amerikában születtünk, akkor minden bizonnyal)! Számomra először nagyon zavaró volt ebben a nagy Pinterest kavalkádban az, hogy egy-egy meghívós ötlet miért áll 6-7 lapból is akár. Próbáltam felidézni, hogy én milyen meghívókat kaptam eddig, de csak egyetlen egy darab lapra emlékeztem, és végülis az is működött. Miért is van erre akkor szükség? A válasz az amerikai szokásokban rejlik, ami a Pinterest képanyagának legfőbb forrása.

1.      „Save the date”

A Save the date (Vagyis „Mentsd el a dátumot”) meghívók, (vagy sok esetben hűtőmágnesek) azért kerültek az amerikai szokások közé, mert a családok, barátok gyakran nagyon messze laknak egymástól, akár más-más államokban. Ezekben az esetekben fontos lehet a „Save the date” meghívó, hogy az utazást előre meg tudják szervezni maguknak a vendégek. Idehaza, vagy Európában ez azért sem került be a szokások közé, mert régebben a szomszéd falunál messzebb nem nagyon házasodott az ember. Manapság azonban ez távolról sincs így. A sok, több nemzetiségű házasság miatt a korai értesítésnek akár létjogosultsága is lehet, (habár ez könnyen pótolható facebook eventtel, vagy saját weboldallal).

Ezek a meghívók általában a dátumnál több információt nem tartalmaznak, hiszen még talán többet a pár maga sem tud. Az én személyes kedvenceim a jegyesfotózásából készült „Save the date” meghívók.

Jelentősége több országból származó násznép esetén: * * * *

Jelentősége egy országból származó násznép esetén: * *

2.      A Meghívó

A meghívó maga Amerikában legtöbbször egy szívhez szóló üzenet, hogy neked mennyire fontos az adott személy jelenléte a „közös életetek első napján”. Magyarországon viszont általában ez tartalmaz minden szükséges információt, ami csak érintheti a násznépet. Praktikus, és gazdaságos megoldás ez, ami nem feltétlenül rossz, de sokszor túlzsúfolt lapot eredményez. (Pláne, ha még rákerül pár szívhez szóló idézet is.)

Jelentősége: * * * * *

3.      „RSVP + egy boríték”

Nem szégyenlem kimondani: korábban fogalmam sem volt mi ez a sok RSVP mindenfelé a Pinteresten. Aztán kiderült, hogy ez a francia „répondez s’il vous plait” szavak rövidítése, azaz „kérem válaszoljon”. Ez a kedves kis kártya általában egy külön felbélyegzett boríték kíséretében kerül a meghívó mellé, aminek segítségével a meghívott jelezheti a jegyespárnak, hogy jön-e, hoz-e magával még valakit, milyen menüt kér (vegetáriánus, gluténmentes stb.), és gyakran akár egy zeneszámot is ráírhat, amit szívesen meghallgatna a buliban. Személy szerint azt gondolom, hogy ez egy nagyon aranyos dolog, de egyáltalán nincsen létjogosultsága. A postánál sokkal gyorsabb a telefon, az internet, illetve ezekre a kérdésekre általában tudja mindenki a választ kapásból. Én tartanék attól, hogy nem mindenki küldi vissza időben ezeket a borítékokat, és nem tudom leadni a rendelést, vagy a végleges létszámot, amikor szükségem van rá.

Jelentősége: * *

4.      Térkép, Program, Helyszín, Szállás ... meg ami belefér, akár külön lapokon is

Itt a határ a csillagos ég. Személyes nagy kedvencem a térképes programleírás. (Erre majd mutatok szép példákat.) Ez az aranyos kis sematikus rajz, vagy ábra mindennél többet elmondhat egy olyan esküvőről, ahol a szertartás, a buli és a szálláshelyek közel vannak egymáshoz. Felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha valaki otthon felejti ezt a lapot, és nem tanulmányozta át rendesen, hogy mi a tartalma. A program ismerete szerintem nagyon fontos a násznép számára, úgyhogy én megfontolnám azt is, hogy ezt a helyszínen adom át nekik.

Jelentősége: * * * * *

5.      „Thank you!” vagyis a Köszönetnyílvánítás

Ez a „legamerikaiasabb” lapocska mind közül, ami magyar fejjel talán kicsit távol állhat tőlünk. Ezt a kis üzenetet az esküvő után akár hónapokkal később küldik el a vendégeknek, és általában a menyasszony és a vőlegény külön-külön kézzel írnak bele pár mondatot, hogy mennyire hálásak, hogy a vendégek elmentek az esküvőjükre, és hogy ilyen szép ajándékot hoztak nekik. Ez  olyan, mint amikor az USA-ban Karácsonykor szépen felöltöznek és a fa alatt készült családi fotót küldik szét minden távoli rokonnak kellemes ünnepeket kívánva. Egy apró figyelmesség, amit idehaza senki sem vár el tőlünk. Pláne nem hónapokkal az esküvő után.

Jelentősége európai kultúrkörben: *

A tthan’s brides 2016-os meghívó trend válogatása

Mindenekelőtt egy dolgot szögezzünk le. Az esküvői meghívó akkor tökéletes, ha összhangban van a helyszínnel, a párral, a tematikával, azt a hangulatot sugározza magából, amit a jegyespár majd az esküvőn is szeretne éreztetni a vendégekkel. Az egyszerűség és a rendszerezés kedvéért három nagy csoportra osztottam a kedvenceimet, de természetesen ez egy személyes válogatás, amihez nincs egy esküvő párosítva, pedig a kettő együtt tud csak tökéletes összhangban lenni. Igyekeztem a Pinteresten talált példák mellé párosítani egy-egy magyar grafikust is, akit bátran meg mernék bízni, ha egy ilyen stílusú meghívóra vágynék. Jó szemezgetést!

LESS IS MORE, avagy a legelegánsabb meghívók.

Finoman texturált fehér, anyagszerű, vagy nyers papírok, dombornyomás, szép betűválasztás, fekete-fehér vagy nyers színek, néha arany betűk, dekorációk. Nagyjából ezekkel a tulajdonságokkal tudom behatárolni ezt a csoportot, ami egyszerűsége ellenére sejtésem szerint a legköltségesebb meghívó típus lehet mind közül. Tervezem, hogy a jövőben ellátogatok egy nyomdába, és kifaggatom őket milyen eljárás mennyivel drágítja meg a meghívók költségét, de gyanítom, hogy azok az apróságnak tűnő dolgok, amik itt sikkessé teszik az egészet 2-3x drágítják meg a végeredményt. A dombornyomás, a szép papír, az aranyozott betű mind-mind elég költséges eljárások, és ha éppen ezeken próbálunk meg spórolni, akkor a végeredmény nem lesz ugyanaz. A minimal meghívó olyan, mint a minimal ház. Az a legdrágább, amiből „semmit sem látsz”.

forrás: Pinterest

Azt gondolom, hogy itt a kulcs szerepe a nyomdának van, és nem feltétlen egy grafikusnak. Van idehaza néhány ilyen jellegű magas minőségű munkákra szakosodott nyomda, ahol a nyomdász maga is grafikus tervező és nem is akármilyen. Jó szívvel tudom ajánlani például az Absoloot-ot (Hermann Andrea és Jakab Renáta személyében) ha ilyen, vagy még ennél is mesésebb végeredményre vágytok. Náluk választható print + design szolgáltatás is, több grafikussal dolgoznak együtt, hogy a megrendelőnek biztosan azt tudják nyújtani, amit megálmodott.

fotó: Puskás Nóra

CSODÁS FÉNYKÉPEK, avagy a legszemélyesebb meghívók.

Már a „Save the date” meghívóknál boncolgattam, hogy szerintem az egyik legötletesebb, ha a jegyesfotózásból készülnek. Ezt kiterjeszthetjük az egész meghívócsomagra is. Fénykorát éli például a polaroid fénykép szerűen nyomtatott, de digitális fotóból készülő meghívó, vagy a polaroid képekkel megtöltött vendégkönyv is. Ez utóbbi készülhet "Photo Booth-al" fotófülkében, vagy felállított háttér előtt, vicces kiegészítőkkel lehetőleg az erre külön megbízott fényképész keze által. Divat az is, hogy erre nincs senki külön odaállítva, hanem egyszerűen a vendégek fotózzák egymást, majd a polaroid képeket maguk ragasztják be az odakészített könyvbe, és írnak mellé üzeneteket. Ez egy kicsit veszélyesebb vállalkozás, főleg pár pohár ital után. Jobb a fényképészre bízni, ha értékes a gépünk. :)

forrás: Pinterest

Ehhez a fajta meghívóhoz nem grafikusokat, hanem fotósokat fogok ajánlani. Az én személyes kedvenceim közé tartozik a Pinewood Weddings, vagyis Várai Enikő és Kádár Levente, akik új fejezetet nyitottak a magyar esküvői fotózás történetében. Jegyesfotóik hihetetlenül  különlegesek. Mindig igyekeznek megfogni a kamera mögött álló két ember igazi arcát, sokszor a pár közös hobbyja közben, vagy kedvenc helyeiken fotózzák őket. Ez nagyon hasznos lehet, hiszen így a vőlegény és a menyasszony nem először találkozik a kamerával az esküvőjük napján. Sikerül kiismerni, megszokni egymást a fényképészekkel, és a Nagy napon már rutinosak tudunk lenni. Ezek a képek sokszor többet elmondanak róluk, mint maguk az esküvői fotók. A vendégek is jobban megismerik őket, hiszen nem feltétlen tudhatnak ilyen dolgokat a szerelmesekről. A Pinewood Weddings jegyesekről készült videói is csodálatosak, bevallom párat meg is könnyeztem. Ezek az őszinte szavak a szerelmesek szájából számomra sokszor meghatóbbak még az esküvőn készült felvételeknél is. Nézzétek meg őket itt. Enikőről és Leviről még egészen biztosan hallani fogtok a blogomban!  

fotó: Pinewood Weddings

FESTETT MESTERMŰVEK, avagy a legbájosabb meghívók.

Ajjaj! Ide már valódi kézügyesség kell! Ezek a meghívók nem egyszerűen csak meghívók, hanem igazi mesterművek (amennyiben a készítőjük igazi mester!). Itt lehet a legnagyobbat nyerni és bukni is. Sajnos nagyon nagy számban léteznek olyan „grafikus” csapatok, akik magunkból ezrével ontják a borzasztóbbnál borzasztóbb kézzel vagy géppel rajzolt giccsszörnyeket. Messziről még csak-csak szépnek, vagy trendinek tűnnek, de kézben fogva olyanok, mint amikor az ember megfog egy 100% polyester ruhát, ami a bolt túlvégében még szépnek tűnt.

Ezeken a meghívókon a virágoké és a kalligráfiáé a főszerep. Ebből adódóan meghatározóan előrevetítik az esküvő színeit, hangulatát, vagy akár a menyasszonyi csokrot. A Pinteresten millió számra találkozunk kézzel festett koszorúkkal, virágok közé tűzött madártollakkal, girlandokkal, és erre a „típusra” jellemző a festett térkép is, aminél szerintem nincsen bájosabb.

forrás: Pinterest

Egyértelmű volt számomra, hogy kiről fogok írni ennél a fejezetnél. Bernát Barbara, aki nemrégiben magyar euró papírpénz tervével hódította meg az internetet, úgy gondolom, hogy korunk egyik legtehetségesebb grafikusa. Nem viccelek, eszméletlen a csaj. Sajnos még nem ismerem személyesen, de remélem, hogy a jövőben vele is, és az öt grafikusból álló Halisten Stúdióval (aminek többek között Barbi is a tagja) is készítek majd egy kis interjút. Addig is legeltessétek a szemeteket ezen a meseszép kézzel festett virágkompozíción, és egy ráckevei esküvő meghívóján, amit Barbi készített.

forrás: halisten blog és behance

+1 KIEGÉSZÍTŐK, avagy mivel dobhatom fel még a meghívómat.

A Pinterest ezernyi további apró ötlettel dobja föl a meghívókat, ha nekünk még mindig nem lett volna elég. Pecsétek, bélyegek, masnik, apró kártyák, szárított virágok. Ezek akár még szebbé, még emlékezetesebbé tehetik a felbontás pillanatát. Egy viaszpecsét feltörése, egy masni kibontása olyan ünnepi, egyszeri és megismételhetetlen! Azonban figyelem! Ezeknek a kiegészítőknek a túlzott alkalmazása ellenkező hatást válthat ki! Nagyon figyeljünk arra, hogy egy-két ilyen dolognál többet ne akarjunk belezsúfolni a meghívónkba. Tudom nagyon sok az ötlet, és a Pinterest meg tudja őrjíteni az embert, de itt a mértéktartás a kulcsszó.

forrás: Pinterest

Ennél a fejezetnél a csodás Nádi Bogit tudom szívből ajánlani azoknak, akik kedves, ugyanakkor elhivatott grafikust keresnek. Bogi cirkalmas világa nagyon jellegzetes, stílusa senkiével sem összetéveszthető. Nagy kedvencem tőle a magyar népmesék által ihletett bélyegsorozata, amiből most kaphattok itt egy kis ízelítőt. Jelenleg is dolgozik egy esküvő teljes grafikai munkáján. A jövőben jól kifaggatom majd erről is!

forrás: behance