5 TUTI TIPP, hogy emlékezetes ajándékokat adj a vendégeidnek

A köszönőajándék egy nehéz kérdés. Szeretnénk, hogy aranyos legyen, hasznos, személyes és lehetőleg árban se szálljunk el az egekbe. Száz főre vetítve, ha csak 1000 Forintos ajándékokkal számolunk, akkor is egy elég szép kis összeg kikanyarodik a végén. Márpedig, ha maga az ajándék nem is ér annyit, de egy plusz masni, egy kis csomagolás, egy kis ez, egy kis az és már megint elérkeztünk az értéke duplájához.

***

Egy esküvő önmagában sem olcsó dolog, sokan gondolhatják úgy, hogy plusz százezer Forinton már nem múlik semmi. Szerintem azért érdemes az ajándékokon egy kicsit többet is gondolkozni, mert az az igazán drága, ami a végén szépen a kukában landol. Történt ez így velem legutóbb, amikor egy szerelmesen ölelkező szobrocskát kaptam ajándékba. Pár napig küzdöttem, hogy melyik szekrényemen fog jól mutatni, de aztán lemondtam róla. Nagyon rossz érzés volt belegondolni, hogy ez nekik mennyibe kerülhetett, hogy utána jól kiszúrjanak a vendégekkel (persze puszta jó szándékból).

A másik nagy dilemma, amikor kiválasztottuk, hogy mi lesz az ajándék, hogy hogyan tálaljuk őket. A teríték része legyen, vagy legyen egy asztal, ahol, mint a kis katonák sorakoznak fel. Ez utóbbi szerintem nagyon mutatós lehet. Segítheti az ültetésrendet, ha kis névtáblával, asztalszámok szerint csoportosítjuk őket, vagy az esemény végén a menyasszony és a vőlegény is kioszthatja őket a vendégeknek. Több olaszországi esküvőn, ahol megfordultam, hajnali 1-felé a pár az asztal mellett állva búcsúzott el mindenkitől, akik szépen sorban álltak a csomagokért. Ez is egy lehetőség, ha nem szeretnénk reggelig bulizni.

Most pedig jöjjön az 5 tipp, hogy emlékezetes ajándékokat adjatok a vendégeiteknek:

1. AZ AJÁNDÉKBAN KICSIT TI MAGATOK VAGYTOK „ELREJTVE”

Erre a legjobb példa a DIY, vagyis a saját magatok által készített ajándékok. Szerintem ilyesmibe csak az vágjon bele, aki amúgy is szeret dolgokat kézzel készíteni és nem ijeszti meg az olló és a ragasztó használata. Nem kis munka száz csomagot kézzel legyártani. Az egyik legkedvesebb példám Ági esküvőjének köszönőajándékai, ahol a menyasszony hobby méhészkedéséből született méz volt apró csuprokban a terítékre helyezve. Ennek tényleg minden édes cseppje tiszta szeretet, arról nem is beszélve, hogy gyönyörű volt a tálalása is. Ilyen kedves ajándékot természetesen nem csak méhekkel hadakozva lehet készíteni. Főzhetünk lekvárt, süthetünk személyes sütiket, vagy kedvenc fűszerválogatást, kávét, teát csomagolhatunk a vendégeknek.

Nem csak ehető dolgok lehetnek személyesek. Zenekedvelő pároknak jó ötlet lehet egy saját CD, zeneválogatás összeállítása is. A kedvenc számaitok olyanok, mint amilyenek ti vagytok. Rengeteg rejtett poén lehet ebben, amit a barátaitok, vagy a családotok biztosan értékel majd.

Személyes lehet minden olyan ajándék, amit nem ti készítettetek, de mondjuk ti csomagoltatok, fényképetek, üzenetetek ott bújik meg rajta. A legfontosabb az, hogy a vendégek érezzék a törődést és, hogy fontosak a számotokra.

2. ESKÜVŐ SAJÁT ARCULATTAL

Az esküvő arculattervezésre mindenkit buzdítok. Az, ha minden olyan egységesen szép és az egyes grafikai elemek mindenhol megjelennek, az iszonyatosan igényes. Mindenki észre fogja venni és emlékezni is fog rá. Ha a köszönőajándékokon visszaköszön a meghívó, a névtábla, vagy a menüsor hangulata az egy hatalmas pluszt ad annak, hogy egy gondolat koherensen végigmenjen mindenen.

Nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni. Elég, ha csak ugyanazon a papíron ugyanolyan betűtípust, vagy kalligráfiát használtok. Persze, ha szeretnétek, készíthettek magatoknak egy saját logót a nevetek kezdőbetűiből és pecsétként, vagy nyomtatva azt is mindenre rá lehet rejteni.

3. AJÁNDÉKOK, AMIKET A LAKODALOM ALATT IS FELHASZNÁLHATTOK

Egy megoldás arra, hogy az ajándékok biztosan beteljesítsék eredeti sorsukat az az, ha már az esküvőn felhasználhatónak szánjátok őket. Ilyen lehet egy buborékfújó, egy flip-flop papucs, egy napszemüveg, egy szalmakalap, vagy bármi, ami a bulit segíti, a hangulatot emeli. Egy közös ruhadarab fokozza a csapatszellemet, az összetartozást és szuper fotók tudnak ilyenkor születni.

4. MINŐSÉGI KÉZMŰVES TERMÉKEK

Az ilyen fajta ajándékokat jellemzően két nagy csoportra lehet osztani. Az egyik csoport a gasztronómiai jellegű termékek csoportja, a másik pedig a természetes illatszerek, kozmetikumok csoportja. Ezek a kézműves termékek lehetnek függetlenek az esküvői helyszíntől, vagy ami iszonyatosan elegáns tud lenni, ha ráadásul még hely specifikusak is. Ilyen lehet például egy etyeki esküvőn helyi kézműves bonbonokat, szörpöt ajándékozni, vagy Pannonhalmán a bencés szerzetesekre jellemző levendulacsomagokat, teafüveket, fűszereket csomagolni.

A két csoportból hoztam egy-egy magyar kedvencemet.

Fabric Csokoládé

A Fabric Csokoládé egyszerűen szenzációs. Nem csak a csokoládéjuk eszméletlenül finom és különleges, de bármilyen tábla, vagy bonbon személyre szabását is vállalják. Szerepelhet a táblákba nyomva a pár neve, vagy bármilyen ábra, minta is. Formákat is készítenek és csodaszép csomagolásokat. Őszintén mondom, hogy én nem vagyok egy nagy csokoládéfogyasztó, de ezek a csokik egyszerűen mennyeiek. Nem véletlen nyertek már több nemzetközi díjat is, többek között a citromos, fahéjas fehér csokijuk a Világbajnokságon bronzérmes lett.

Selyembalzsam, Merta kozmetika

A Selyembalzsam termékek a nevüket az egyik fő alkotóelemükből, a selyemfűmézről kapták. Ez a hungarikumnak számító mézfajta a világ második legerősebb gyulladáscsökkentő hatással rendelkező méze. Termékeik teljesen természetesek és áruk is nagyon kedvező.

Romantikus stílusú esküvőkhöz pedig érdemes a selyembalzsam által kínált, hatalmas kísérőajándék konfekció kínálatra is egy pillantást vetni. Végtelen számban variálható formájú, színű, díszítésű dobozkákba rejthetjük a mi kis kényeztető ajándékunkat.

5.  JÓTÉKONYSÁG ÉS "ZÖLD" AJÁNDÉKOK

Az abszolút kedvencemet a végére tartogattam. Azt hiszem ma már a fejlett Világ részévé vált a környezettudatosság és a szociális érzékenység kérdésköre. Mindennapjainkat körüllengik a „zöld”-el, „smart”-al, „tudatos”-sal felcímkézett szavak. Idehaza is talán kezd az „úgysem a megfelelő helyre megy a pénz” mentalitás is átformálódni, de azért még hosszú út áll előttünk. Én Olaszországban találkoztam először azzal, hogy a jótékonykodás hogyan válhat a mindennapok természetes részévé. Egy alkalommal még esküvői köszönőajándék formájában is találkoztam vele.

Növényeket, magokat ajándékozni öröm. A törődést, odafigyelést és türelmet igénylő apró kis növény egy gyönyörű metafora lehet a szerelemre, aminek ugyanezekre van szüksége az életben maradáshoz.  A folyton változó trendeknek megfelelően változhat a növény típusa is. Most az örökzöldek és a pozsgások szerepelnek a legkedveltebb köszönetajándékok listáján, de végtelenül aranyosak a fűszernövények, vagy a kis magcsomagok is, amiből majd meglepetés, hogy mi fog kibújni a végén. Az említett olasz esküvőn is ilyen magcsomagot kaptunk, amivel a pár a különleges figyelmet igénylő gyerekek taníttatását támogatta és ez nagyon elgondolkoztatott, hogy vajon van-e erre példa idehaza is.

Az egyik WAMP-on találkoztam először a Down Egyesület kézzel készített ékszereivel és őszintén mondom, hogy akkor is vettem volna magamnak tőlük egy nyakláncot, ha nem tudom, hogy ezzel támogatok is vele valakit. Nagyon szép volt minden, amit csináltak. Sajnos nem tudom, hogy ez a remek minőség kinek az áldozatos munkájának köszönhető. Azt viszont tudom, hogy minden alkalommal, amikor felveszem a nyakláncomat, van bennem egy ilyen lelkemet simogató érzés.

A Down Egyesület, a Magyar Vöröskereszt és sok más kisebb egyesület is készít saját kezűleg kisebb tárgyakat például szappant, mécseseket, kaspókat. Madarász Zsuzsi esküvőszervező, aki a Green Wedding hazai helytartója, szintén javasolni szokta ezeket a megoldásokat.

Nagyon kedves és játékos lehet például egy olyan ötlet is, hogy a vendégek kapnak egy kupont, amit maguk dönthetnek el, hogy melyik dobozba dobnak bele. A dobozok különböző alapítványokat jelentenek, akiknek az esküvő után a pár átutalja a kuponok alapján összejövő összeget. Mindenki kiválaszthatja, hogy kinek melyik "ügy" áll a legközelebb a szívéhez, de közben a pár is elmondhatja nekik, hogy miért éppen ezeket az alapítványokat választották. Lehet ez egy személyes indíttatás, vagy csak valamiféle erős szimpátia is. Szerintem nagyon jó érzés egy ilyen döntésen elmélázni egy esküvőn. Biztosan mindenkit váratlanul ér és habár az összeg,  amit a kezében tart nem nagy, de mégis lehet érezni a súlyát. A legjobb módja, hogy ne csak a családunknak és a barátainknak okozzunk örömet az esküvőnkkel, hanem másoknak is. 

***

Remélem, hogy tudtam adni pár tippet ahhoz, hogy a köszönetajándékok ne csak haszontalan kacatok legyenek, hanem feldobják az esküvőt, a vendégeket, vagy éppen példát mutassanak emberségből és odafigyelésből mindenkinek. 

Fotók forrása: Török-Bognár Reni, Pinewood Weddings, Natural Wedding Decor, Mimi/events with love, Fabric Csokoládé, Selyembalzsam, Pinterest