A Sivatag kincse


Élt egyszer egy hercegnő, akinek az egész birodalmát homok borította. Végtelen dűnéit az örök nyár napsugarai perzselték és a szél szaggatta minden nap új hullámokba. A hercegnőről az a szóbeszéd járta, hogy egy nap eltévedt a sivatagban és azóta senki sem lelt a nyomára. Messzi földről érkeztek kalandorok, akik minden homokszemet átkutattak reménykedve, hogy egy nap ők is megpillanthatják az álomszép uralkodót, de minden próbálkozásuk kudarcot vallott. Mígnem egy nap egy koldus érkezett a városba szamárháton. Azt állította, hogy látta a hercegnőt, aki olyan szép volt, hogy mikor ránézett, percekre elvesztette a látását. „Ezernyi kincset és drágaköveket őrzött egy szokatlan helyen, ahol még a homok színe is másnak tűnt, mint máskor.” – mondta a koldus csillogó tekintettel. „Éppen ünnepi vacsoráját fogyasztotta, de amikor feltekintett rám, hatalmas homokvihar támadt és soha többé nem láttam viszont.” A város népe szájtátva hallgatta a beszámolóját, majd a koszlott ruhás figura átadott egy térképet a hozzá legközelebb állónak. „Erre felé jártam, amikor rátaláltam.” - majd úgy tűnt el a szamarával a délibábban, mint ahogyan megérkezett. Így készült a sivatag kincse styled shoot

Idén nyáron egy nagyon különleges styled shootot készítettünk nektek ebben a nagy forróságban. Egy korábbi jól sikerült fotózásunk hatására Petra és Balázs, a Just Stay Natural párosa úgy döntött, hogy szeretnének még hasonló projekteken dolgozni. Az ő fejükből pottyant ki, hogy ez alkalommal a shoot tematikája lehetne a titokzatos sivatag világa. Petra fótiként jól ismerte a közelükben található homokbányát, ami annyira emlékeztet egy valódi sivatagra, hogy filmek forgatásakor is gyakran használják díszletként. Egyszerűen tökéletes volt!


A koncepció és a dekor

Neki is láttunk a sivatagos inspirációk keresésének, mire beért bennünk az elképzelés, hogy szeretnénk valami nagyon lenge ruhát, amit finoman meglibbent a szél, egy kis piknikezős hangulatot sok gyertyával, föld színekkel és ásványokkal. A virágcsokorba is pár szárazabb, egzotikusabb megjelenésű virágot álmodtunk, ami később valóra is vált.

Nem teljesen tudatosan alakult úgy, hogy minden kicsit olyan misztikus és titokzatos lett. Azt hiszem, hogy a sivatag rejtélyessége ösztönösen alakította így a fantáziánkat. Bronz, arany, keleties díszítésű fém tárgyak, könnyed textilek és száraz csontok kerültek a dekorációnk elemei közé. 

A modell

Vivire egy Facebookos hirdetésünk nyomán bukkantunk rá, vagyis valójában ő ránk. Szerelem volt első látásra. Nagyon sok szép lány jelentkezett, de amikor Vivit megláttuk, akkor mindannyiunk számára világossá vált, hogy ide ő kell nekünk.

Gyönyörű szemei csak úgy sugároznak az arcán, amit ez alkalommal is Szlameniczky Zita emelt ki nekünk csodálatos bronzos szemhéjfüsttel. Vastag ajkaira sem sok sminkre volt szükségünk, hiszen természetesen is szépséges színük volt. Éppen, hogy csak kaptak egy kis kiemelést. Hibátlan bőrére pedig egy csipetnyi csillámos fényt kentünk.

Hosszú haját csavaros, aszimmetrikus fonatba Herbert Kornél fonta nekünk. Ez a hajköltemény szerintem nagyon különleges lett, egy szobor szépségével vetekszik. Később Vivi haját ki is bontottuk, hogy lássátok a gyönyörű hullámait is teljes pompájukban. 

A ruha

Ennek a fotózásnak a kulcsa a ruha volt. Az én fejemben az élt, hogy a ruha lengése és redőzése, az eltalált hangulata fog életet vinni a homokos háttérbe és végül ez így is történt hála a készítőknek. Egy vadonatúj csapatról van szó, akik most ugranak egy nagy fejest a saját brand elindításába. Had mutassam be nektek a Hey Darling tervezőcsapatát, Rajnai Rebekát, Martinovszky Zsófit és Szabó Lillát. A lányok tőlünk csak egy inspirációs képet kaptak, ami alapján a hangulatot merítették. Én szinte a fotózás napjáig nem tudtam, hogy pontosan milyen ruhát fognak nekünk készíteni, bevallom izgultam is nagyon, de a végeredménytől leesett az állunk.

Az első ránézésre nagyon egyszerű és finom ruha, apró részleteiben tartogatott egymás után meglepetéseket. A dekoltázs vonala gyönyörű volt. Tökéletesen emelte ki Vivi vállait és kulcscsontját. A ruha legnagyobb dobása azonban mégis a hátrész volt. Vékony pántok keresztezték játékosan a modellünk hátát, amit finom arany szálak díszítettek és egy-egy uszályban végződtek. Ezek az uszályok később csodálatosan lengedeztek nekünk a szélben és pár kép erejéig még Vivi szárnyaivá is váltak. 

A virágok

Ez alkalommal a virágokat Vasas Frida készítette nekünk. Frida az Unfolding címre hallgató fotóesszé kapcsán már korábban is dolgozott együtt a Just Stay Naturallel, akkor is hatalmas sikerrel.  Az ő virágműhelyében nem csokrok készülnek, hanem pontosan megkomponált, hatalmas odaadással és fejtöréssel készült műalkotások. Így ír a sivatagi kompozícióiról:

„A csokor főbb elemei a szépséges protea, a Mata Hari fantázianevű rózsakülönlegesség, a színes cickafark, a havasi iringó, dáliák, tátikák, az illatos kagylóvirág... 

A csokrot a forró, sivatagi éghajlatot tűrő növények ihlették: mind tapintásra, mind pedig kinézetre olyan jellegű virágokat szerettem volna választani, amik szárazságtűrőnek hatnak, amik bírják és kifejezetten élvezik az éles, erős napfürdőt.”

Torta, desszertasztal

A piknik hangulathoz finomságok is dukálnak. Szandra pedig ez alkalommal is varázslatos süteményeket készített a számunkra. Az ásványőrület, ami mostanában az én fantáziámat is nagyon megmozgatta a torta márványosságában és a karamellás macaronok kristályaiban is visszaköszönt. Mind a színük, mind a hangulatuk telitalálat volt. A torta száraz kékes-lilás bogáncsvirágai pedig amellett, hogy kiemelik a kékes csíkozatokat is, egészen vad, tüskés, száraz hangulatot ébresztenek, kontrasztban a lágy, finom krémekkel. Egyszerűen imádom!

Ékszerek

Az internetről rendeltem ásványokat, amiket úgy adtam oda Áginak, hogy kezdjen velük azt, amit a kövek és az ő szeme kíván. Egy ideig együtt törtük a fejünket, hogy hogyan lehet befoglalni egy gyűrűbe egy ilyen formát. Belefúrva? Fogacskákkal? Aztán Ági úgy döntött, hogy követi az ásvány természetes formáját és bronzból folytatja a geometriáját.

Szögletes gyűrűk születtek végül, amelyeknek a felületkezelésén újra felfedezhetjük a homokdűnék hullámzó világát.

Meghívók, grafika, kalligráfia

Ez alkalommal a Toboz Művek készített számunkra mesebeli meghívókat. Salomé és Viktor is nem rég indította el közös grafikai brandjét a természetesség jegyében. Tökéletesen illettek a csapatba! Kézi és gépi kalligráfiát vegyítettek a meghívókon akvarellfestéssel. Készült egy kis kincses térkép, egy RSVP kártya (répondez s’il vous plaît – kérlek válaszolj) és két boríték is. Ez utóbbiak gyönyörű Toboz Művek pecséttel és Petra bélyeggyűjteményének pár válogatott darabjával lettek tökéletesítve. (Nekem a róka a kedvencem!)

Fotó

Petra és Balázs minden alkalommal meglepnek azzal, hogy milyen határozottan tudják, hogy mi az, ami tetszik nekik és mi az, ami nem. Ez feltehetően annak is köszönhető, hogy a projektjeik előtt rengeteget inspirálódnak és elemeznek beállításokat, helyzeteket. Mi az, ami itt működni tudna, mi áll ennek a helynek a legjobban? Így teszik ezt esküvők előtt is és így mindig felkészülten érkeznek, nem csak így durr bele hisz úgyis jó lesz.

Ezúton is szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem Balázsnak, hogy kérésemre készített pár háton fekvős képet még akkor is, ha azok nem a kedvencei. Szerintem szépségesek lettek!

Még soha nem fordult elő velem az, hogy úgy éreztem nálam fiatalabbakkal kapcsolatban, hogy tanulhatok tőlük. A Just Stay Natural és ez a szuper csapat viszont a saját munkámban és a mindennapjaimban is nagyon erősen inspirálnak engem. Hiába más-más műfajban alkotunk, de mindannyian ugyanazt akarjuk elmondani csak más „nyelven”. Képekben, szövetekben, vagy éppen sütemények formájában, de a lényeg változatlan. 


Készítették

fotó, koncepció, dekor // Csomor Petra, Sólyom balázs - Just Stay Natural

koncepció, szervezés, dekor // Tóth Anikó - tthan's brides

helyszín // Fót, homokbánya

modell // Orosz Vivien

haj // Herbert Kornél - Kornel Hairbert

smink // Szlameniczky Zita - Szlamizita

virág dekor // Vasas Frida - Frida virágműhelye

torta és macaronok // Horváth Alexandra, Biró Levente - Egy csipet torta

ruha // Martinovszky Zsófi, Rajnai Rebeka, Szabó Lilla - Hey Darling

meghívók, grafika // Horváth-Vida Salomé, Horváth Viktor - Toboz Művek

ékszer, karikagyűrű // Ripszám Ágnes - dimesso