Food truckok esküvőre?

Az egyik legérdekesebb téma esküvőkkel kapcsolatban, hogy hogyan tud igazán jól szórakozni a vendégsereg. Mik azok a tényezők, amikkel folyamatosan ébren és jó hangulatban tudjuk tartani őket? Hogyan lehet az egész mozgalmas és élettel teli?

Sokat szoktam ezen dilemmázni, hiszen elég egy apró részlet és már oda is van a hangulat. Elég annyi, hogy a székek túl szorosan vannak egymás mellé helyezve és máris nehezebben állnak fel, kevésbé tudnak szabadon mozogni. Gyakran megesik, hogy a túl elegáns szervízorás miatt befeszül mindenki és nem tudja hirtelen hogyan illik viselkedni, de olyan esküvőn is voltam, ahol a székszoknya becsúszott a székek lába alá és lehetetlenné vált, hogy azt kihúzd magad alól. Inkább csak ültél tovább és pisilni is csak végszükség esetén mentél el. 

Voltam ellenben sok olyan partyn, ami sokkal jobban működött. Egyik alkalommal például egy olasz borászatba látogattunk el, ahol a megrendelőiknek egy ivós-evős szuper hangulatú napot szerveztek, ami struktúrájában akár esküvőként is megállta volna a helyét. Érkezéskor állófogadás, büféasztal, majd az asztaloknál tálszervízes tészta és risotto fogások, végül grillbár és fagylaltpult, ahol sorban állva kaphattál enni választásod szerint.

Mindeközben a rendezvény egyáltalán nem vesztett az eleganciájából, hiszen az ételek minősége vitathatatlan volt és mellé isteni finom borokat kaptunk egy mesebeli helyszínen. Ezzel szemben a mozgás, a felállás, máshová leülés, beszélgetés, interakció és a folyamatosan adagolt alkohol valami szenzációs, élő, őszinte hangulatot teremtett.

fotó: Simon Teodóra

***

Idén május 6-án rendezték meg a harmadik Food Truck Showt Budapesten, ahol Pakó Petrával, a Wedding Project Budapest esküvőszervezőjével karöltve szaglásztunk körbe esküvőkre bérelhető Food Truck-ok kapcsán és igazi kincseket találtunk. Ez a Magyarországon esküvős szemmel szokványosnak nem mondható (hogyan is nevezzem) catering megoldás külföldöm már javában hódít és szerintem nálunk is van létjogosultsága. A street foodot már mi magyarok is imádjuk. Egy pár éve úgy nőnek ki a földből a jobbnál jobb helyek, mint a gomba. Lépten-nyomon beléjük botlunk az utcán és a fesztiválokon is. Vannak közöttük Michelin Guide listás szakácsok, akik kalandra vágytak és olyan konyha virtuózok, akik megunták, hogy nem látják a konyhából az elégedett vevő arcát.

Ezért aztán teljes meggyőződéssel hirdetem én is most nektek. Szeretnétek szuper hangulatot az esküvőtök napján? Mozgassátok meg egy kicsit a násznépet, úgy, hogy egy igazi vagány partyban érezzék magukat! Erre pedig egy remek módszer, ha egy nagyon látványos, isteni finom ételeket tálaló busz gurul be a lagziba.

Készítettem egy válogatást a kedvenc Food Truckjaimból, amelyeket idehaza akár esküvőkre, rendezvényekre is bérelhettek és az ételek minőségében biztosan nem fogtok csalódni akár a teljes vacsorára, akár az éjféli töltött káposzta helyett választjátok őket. Többen közülük a Dining Guide szerint Magyarország TOP 5 legjobb food truckjai közé kerültek.

 

1.       Tütü Gasztro Busz

A Tütü székhelye a zalaegerszegi Kossuth téren van, és közben járja az országot, különböző rendezvényekre és fesztiválokra is begurul. Személyesen először a Marangona estjén találkoztam velük, ahol Erikék fantasztikus burgerekkel, sörös kenyérlevessel, cole slaw salátával és indiai fűszerezésű salátával is kényeztettek minket.

A Tütü busz megjelenése önmagában is egy fantasztikus show elem. A kék vintage jármű egyszerűen imádnivaló, remekül illik egy esküvő hangulatába. Az ételeik egytől egyig átgondolt, jól komponált, minőségi finomságok, de hogyha csak italbárként szeretnénk, hogy jó hangulatot teremtsenek, arra is van lehetőség.

fotó: Tamás Pál

2.       Zing Burger

A Zing Burger pár éve a budapesti fiatalság kedvenc burgerezője, ami már nem csak truck-ként, de étteremként is működik a Király utcában és a Moszkva téren is (najó... a Széll Kálmánon). A honlapjuk alapján is rögtön észrevehetjük, hogy egy nagyon fiatalos, lendületes versenyzőről van szó. Vagy a jól működő honlapoknak csak én tulajdonítok olyan nagyon nagy jelentőséget? :)

Így vallanak magukról: „Mi nem azt találtuk ki, hogy amerikai zászlókkal hívjuk fel a figyelmet arra, hogy igazi amerikai burgerező vagyunk (vagy éppen vezetjük meg a vásárlókat), hanem az alapanyagok gondos megválogatása, a zsemle tökéletesítése, a húspogácsa médiumra sütése, az ízek összehangolása, valamint a kiszolgálás milyensége és a megjelenés egyéb formái adták az alapot. Mindez az ötletgazda, Susánszky Ádám Amerikában töltött hosszas vizsgálata alapján.”

Őszintén szólva én bármikor lecserélnék egy boldog angus marhából készült Zing burgerre egy éjféli töltött káposztát.

3.       Piknik UtczaBár

A Piknik UtczaBár megálmodója Gál Attila, aki nem éppen most tanulta ki a főzés tudományát. Sok év munka és kiemelkedő sikerek után, (többek között egy Michelin Guide listás elismeréssel a zsebében) kezdett bele a food truckos, guruló életmódba. Saját bevallása szerint hiányolta az elégedett vásárlók tekintetét a konyhában és valami személyesebb dologra vágyott. Így jött a mozgó bisztró ötlete, amit ő maga vezet az ország bármely pontjára. A finom ételek mellett Attila odafigyel a megfelelő, minőségi borpárosításokra is, így szomjasak sem maradhatunk nála!

4.       Befaló Bill

Bevallom, kicsit csalok, ugyanis a Befaló Bill nem is egy hagyományos food truck, hiszen a srácok itt nem benne ülnek a mozgó konyhában, hanem maguk után vontatják azt.  Ez a nem mindennapi vontatmány valójában egy 2.5 tonnás smoker, ahol igazi füstön sült BBQ ételek készülnek. Ez a szenzációs és hihetetlenül látványos jármű egészen biztos, hogy minden bulit feltüzel.

Mi is a BBQ igazából? Ezt ők így fogalmazták meg: "A „barbecue” (illetve barbeque, vagy röviden BBQ) egy ételkészítési műfaj, a köznyelv pedig az ily módon elkészített ételt is a kifejezéssel illeti. Főképp zsírosabb húsok, marha és disznórészek porhanyóssá tételére szolgált eredetileg, ami ma már egyfajta életstílussá vált. Ez az igazán férfias munka, a lassan füstölő sütő félnapokon át történő őrzése, a fűszerek, a hús és a füst illata, amely a hosszú sütés alatt összeér, egy jéghideg sörrel a kezünkben egy napsütéses nyári délutánon az élet egyszerű örömei közé tartozik."

El tudtok képzelni egy texasi tematikájú esküvőt ezzel a csapattal? Én imádnám!