Menyasszonyi ruha trendek 2016 F/W - 2017 S/S

Habár még csak most kezdjük ízlelgetni az év első napsugarait, a nagy divatházak már az őszi-téli kollekciójukkal röpítenek minket előre az időben. Még furcsább ez a menyasszonyi ruhák esetében, ahol egy egész évet ugrunk át és már a 2017-es tavasz-nyári modelleket csodálhattuk meg akár a múlt hétvégi Barcelona Bridal Week keretein belül is.

Rengeteg a jó tervező és a gyönyörű ruha. Valahogy mindig olyan furcsának éreztem, hogy hogyan lehet „trendekről” egyértelműen beszélni, hiszen mindenre találunk példát és ellenpéldát. A klasszikus értelemben vett menyasszonyi ruha az egyik leglassabban változó ruhadarab. Fő elemei szinte állandóak. Az ettől eltérő, új megközelítésekből kevés van, hiszen sokkal kevesebben választják őket. Ennek ellenére évről-évre vannak olyan apró jellemvonások, amelyeket az egymástól függetlenül alkotó tervezőktől származó ruhák nagy részén meg lehet figyelni. Ennek az oka lehet valamilyen társadalmi hatás, az aktuális hétköznapi viseletekből származó inspiráció, vagy akár valami olyan gondolatmenet is, ami az előző évi ruhák után „magától” értetődik a művészek számára. (A másolást most inkább hagyjuk.)

A legnagyobb tervezők munkáit és a divatsajtót végigkutatva azonban megfigyelhető egy közös nevező. Bizonyos vonások, színek, formák nagyon sok ruhán megismétlődnek és ez alapján tudunk talán trendekről beszélni. Nekem az a véleményem, hogy az egésznek összesen annyi az értelme, hogy közben iszonyatosan jól szórakozunk, álmodozunk és gyönyörködünk.

Nézzük hát végig, hogy milyen trendekről is beszél most az esküvős világ! 

1. USZÁLY, AMI NEM MUSZÁJ

A levehető (és megmaradó) uszályok idén abszolút hódítottak a kifutókon, de ezen a téren azt hiszem mindenkit lesöpört a Pronovias, aki főként eköré a téma köré formálta a ruháit. A könnyedén felcsatolható applikációk lehetővé teszik, hogy a templomba lépéskor meg legyen az a bizonyos "wow effect", vagy ahogy mostanság az amerikai oldalakon olvasom "show stopping moment". Mindemellett a nap hátralévő részét sem szenvedjük át bukdácsolva, csak lecsatoljuk és huss! Mehet is a buli. A tervezők gyönyörűen megoldották az illesztéseket és egy kompozícióba formálták az alsó szoknyákkal. Hatalmas kedvencem a Le Spose di Giò idei kollekciója, ami a tengerparti, lenge viseletek világát varázsolta be a menyasszonyi ruhái közé. A Pronovias pedig egyenesen lélegzetelállító uszályos darabokkal kápráztatott el minket múlt héten Barcelonában.

2. BŐ ÉS FELNYÍLÓ UJJAK

Nem tudom ki hogy van vele, de én imádom, amikor minden karlendítésemmel meglebbentek valami iszonyatosan finom anyagot. A 2016-17-es trendekben gyakran megjelenő felsliccelt és/vagy bő ruhaujj kecsesíti a karokat, tánc közben pedig szinte vonzzák a tekintetet. Nem véletlen, hogy Jenny Packham új kollekciójában is helyet kaptak. Ezeket a ruhákat a hagyományos istállókban tartott táncos ünnepek ihlették, egy vadul áttáncolt éjszaka hangulata a középnyugaton. Igazi bohém, laza, vagány menyasszonyoknak találták ki őket. Ez a bőujjú változat talán az egyetlen, amit nem díszítenek a tervezőre annyira jellemző kristályok, kövek, flitterek. A Le Spose di Giò is meglengetett pár ilyen ujjat a tengeri szélben, míg az új felfedezettem az izraeli származású Flora Bridal rövid, bő ujjakkal érte el a finom, bohém megjelenést. 

3. COACHELLA STYLE

A coachella stílus kifejezés egy kaliforniai indie, rock és hip hop zenei fesztivál nevéből ered. Nagyjából a bohém stílusnak felel meg, de szerintem ez egy sokkal találóbb név neki. Ezek az eredetileg egyszerűséget és ebből fakadóan olcsóságot sugalló kifejezések besurrantak az igazán exkluzív menyasszonyi ruhák trendjei közé is. Fiatalos, szabad, könnyed életérzést árasztanak, viselőik modern, magabiztos nők, akik nem félnek kimutatni a saját egyéniségüket. A korábbi Flora Bridal ruhát is ide vehetjük, de mutatok még sok szép példát különösen az általam nagyon imádott Jenny Packhamtől. Különös ismertetőjele ezeknek a ruháknak, hogy nem kifejezetten "sexy-k" és ezt most a legpozitívabb értelemben értem. Végtelenül nőiesek és kedvesek. A kényelem egy nagyon fontos szempont, így gyakran lapos cipővel párosítják őket és nincsen uszályuk.   

4. A HARMADIK DIMENZIÓ

A 3D-s virágdíszekről nekem mindig a Miss Diornak az a szenzációs videója jut eszembe, amit most mindjárt meg is osztok itt veletek. Ez annak a híres ruhakölteménynek miniatűr változata, amit Natalie Portman viselt. Megnézhetjük, hogy micsoda aprólékos, finom munka is egy ilyen öltözék elkészítése.

A 3D-s virág applikációk idén is hódítanak, még a korábbi éveknél is több ruha készült különböző ilyen megoldásokkal. Szinte minden tervezőnél találtam rájuk példát. Néha csak a felső részt díszítik, máskor a szoknyára is ráfutnak. Ez esetben vagy a felső virágai futnak fentről tovább le a szoknyára, vagy pedig belegyalogoltunk egy virágmezőbe és azok lentről szépen felkúsztak a térdünkig. Ilyen például a Flora Bridal lélegzetelállító ruhája, vagy a Pronovias uszályos virágfüzére. Vera Wang most sem elégedett meg a megszokott megoldásokkal. Lingerie típusú felsőjén második rétegként futnak fel széles vállpántokon a virágok. Ezzel egy nagyon érdekes, kettős mintázat jelenik meg a bőrön. Tisztában vagyok vele, hogy sokak számára ezek a ruhák hordhatatlanok, nade kérem ez költészet! Ellenben a Carolina Herrera ruhától egészen biztosan el fogtok érzékenyülni!

5. V DEKOLTÁZS (CSAKNEM KÖLDÖKIG)

Rengeteg idén megjelent menyasszonyi ruha egyik formai eszköze a V alakú dekoltázs, ami csaknem a köldökig mutatja a menyasszonyok egyik legszebb testrészét. Az alapján, amit ezidáig csöpögtettek nekünk a Daalarna kollekcióból, úgy látom ott is meg fog jelenni ez a motívum, habár ezeknek a ruháknak a megismerésére még egy picit várnunk kell. Ebből a kategóriából az abszolút kedvenceim a Flora Bridal alkotásai. Nagyon finoman fut végig ez a V vonal nem csak elől, de az egész felső részen a hát és az ujjak kivágásánál is egyaránt. Naeem Khan keleties, kaftán-szerű ruháihoz is remekül passzol a mély nyak, szinte a díszítő motívumok részévé válik. Hoztam egy Pronovias és egy Vera Wang példát is. A Pronoviast, hogy szeressetek, Verát, hogy utáljatok, habár még ez a legszolidabb ruhája a 2017-es kollekcióból. Viccet félretéve ez a fodros anyag a sellő fazon alján valami szenzációs. Vera mindig 10 évvel előttünk jár.

6. MUTASD A VÁLLAD!

Igazi romantikus, hercegnős megjelenést kölcsönöz egy menyasszonynak, ha egy finom, lágy anyag szegélyezi a kecses vállait. Az idei és a jövő évi trendeknek is az egyik meghatározó eleme lesz az ejtett váll. Egyszerűen imádom! Annyira kis aranyos és nagyon szép tartást ad a hátnak és a karoknak. A legtöbbet ezt az motívumot a Marchesa használta az általam kiválogatott tervezők közül. Nagyon csajos ruhák születtek virágokkal és az előbb említett V nyakkivágással. Hoztam egy kis különlegességet is a hong kong-i  származású tervezőtől Dorian Ho-tól. 

7. PALÁSTOK, AZ IGAZI SZUPERGIRL

2017 nem csak a lélegzetelállító uszályok és fátylak, de a lélegzetelállító palástok és válltakarók éve is lesz. Ez a kiegészítő ruhadarab olyan nagy figyelmet kapott, hogy szinte átveszi a főszerepet a fátyoltól. Nagyon praktikus, hiszen a máskor csak kényszerből, csak a templom alatt felöltött válltakaró ezeknél a ruháknál sokkal átgondoltabb. Nem csak szükségszerű, de az alapkoncepció része.  Nekem idén Celestina Agostino válltakarói voltak a legszebbek, de nagyon szívesen megnézném egy násznép arcát, amikor valaki az idei Pronovias hatalmas palástjaiban vonul be a templomba. Atyaég!

8. MENYASSZONYI NADRÁG?

A menyasszonyi nadrág évről-évre egyre közkedveltebb viselet, hiszen egyre kevésbé vannak társadalmi gátjai és a nők is gyakran már nem igazán értik miért is kéne szoknyában férjhez menniük, ha egyszer soha nem viselnek ilyesmit. Annyi bizonyos, hogy ez csak olyan nőkhöz illik, akiknek olyan erősen gyökerezik ez a vonal a személyiségükben, hogy a vendégek is azt mondják magukban "igen, én sem tudtam volna mást elképzeli rajta". Összességében ez egy nagyon elegáns, nagyon szofisztikált megjelenés, ami lehet sokaknak furcsa, mások pedig azt mondhatják, hogy ez nem is egy menyasszony. Pedig szerintem nagyon is az! Engem erről leginkább Elie Saab győzött meg, és köztes megoldásként ott vannak a nadrág-szoknya kombinációk is, amelyek szerintem nagyon izgalmasak és közben megmarad az a bizonyos wow-effect.