Esküvői nyílt nap a Prónay-kastélyban

Sűrű egy időszak ez a november az esküvős bloggerek életében. A szezon lejártával mindenki újra teljes erőbedobással tud koncentrálni a következő évre, az új párokra. Ilyenkor van a legtöbb kiállítás és helyszínbejárás is. Úgy alakult, hogy két fantasztikus lokáció is ezen a hétvégén tartotta a nyílt napját és választanom kellett. Mindenesetre ígérem a másik sem fog kimaradni a vizitlistámról. :)

A Prónay-kastélyban jártam Alsópetényen, ami Vác felett, mintegy órára – egy óra 15 percre van onnan ahol lakom. Igaz ez csak azért van így, mert én Budapest legdélebbik csücskében élek... gondolom egy újpestinek körülbelül 45  perc lenne ide kiruccanni.

Elég kanyargós út vezet oda, dimbek-dombok között, amelyek még ebben a novemberi csúnya időjárásban is nagyon szépek voltak. A magyar vidékre gyakran jellemző kihalt városkákon keresztül vezetett az utam, míg végül rátaláltam a kastélyra, ahol könnyedén leparkoltam egy hátsó utcácskában megkerülve a parkot. A képekről már jól ismert kert és tavacska szigettel és híddal meglepetést okozott, mert szebb volt, mint a képeken. Biztos csak a sok rossz dekor miatt tűnt kevésbé odaillőnek mindig.

Egy gondolat merült csak fel bennem, a kert végében húzódó úttal kapcsolatban. Nem tudom nyáron milyen a forgalom, de most szinte alig járt arra valaki. Amikor viszont elment mellettünk egy autó, akkor az azért hallatszott bent is a kertben. Nem hinném, hogy ez egy hatalmas problémát okozna, de azért… a szertartás közben ott süvítenek az autók… hát csak nem.

A bejárat egy szuper modern csupaüveg épület mellett vezetett a szépen gondozott kerten át a kastély előtti terecskére, ahol már két csinosan megterített asztallal vártak bennünket. Szívesen rávetettem volna magamat rögtön, de sajnos győzött az önmegtartóztatás.

Schieszl Konrád, a Schieszl Vendéglő és Borház vezetője, üdvözölt bennünket egy saleses kolléganővel együtt. Nagyon szimpatikus és profi bevezető és aztán bemutató volt, lényegre-törő, pörgős, de ugyanakkor kellemes és élvezetes. Azt hiszem mindenki azt érezhette pillanatok alatt, amit én is: bizalmat mindkettejük felé. Hiába meg is pendítették párszor, hogy ők nem lesznek a legolcsóbb helyszín, de rögtön azt a gondolatot is ébresztették bennünk, hogy de kapunk is a pénzünkért valamit. Habár én nem menyasszonyként voltam ott, de látszott, hogy a többiek eléggé meg lettek győzve. Nem is csoda.

Kaptunk egy kis összefoglalót a kerti szertartásról, az azutáni koccintás helyszínéül szolgáló szép barokk lépcsőről, a több száz éves borospincékről, a rusztikus gasztronómiáról (amit egy kicsit utána meg is ízlelhettünk), a modern rendezvényteremről és betekinthettünk a konyhába is. Minden a helyén volt, tökéletes egy esküvőre. Kicsit hiányérzetem volt viszont, hogy a régi kastély belső tereiről és a szállodáról nem nagyon esett szó. Többen utólag oda is mentek érdeklődni róla. Én is hiába imádom a modern tereket és tartanám az esküvőmet szívesen egyben, mégis a telefonomon végül több kép készült a régi kastélyról. Nem véletlen, mert sokkal izgalmasabb… csak ugye kicsi a hely, mert nem arra építették, hogy 100 ember ott egyen és táncoljon. Kis létszámhoz viszont szerintem mindenképpen azt ajánlanám a pároknak!

A kastélyban kárpótlásul várt bennünket a Marangona, valami szenzációsan szép desszertasztallal, kóstolóval, ásványos tortákkal és a Fleur&Ballon Dekor két asztalteríték variációval. Az egyik rózsaszín, mert rózsaszín mindig kell, hogy legyen. Szép volt jó volt, de a másik számomra összehasonlíthatatlanul izgalmasabb, elegánsabb és odaillőbb volt. Remélem, hogy egyre több nem rózsaszín esküvő lesz Magyarországon. Kicsit én bevallom már belefáradtam a kislányszobákhoz hasonlító esküvőkbe… nyilván egy jó dekoratőr mindenből tud szépet csinálni, ahogy a képeken is látjátok ez is gyönyörű volt, de azért… mégiscsak egy esküvőre nem csak lányok mennek és a rózsaszín nem éppen egy bárhová illő szín.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban kaptunk egy kis „betekintést” a rusztikus gasztronómiába is. Kóstolhattunk egy kis szájban szétolvadó füstölt mangalicasonkát, friss kenyeret, helyi sajtokat, mustot és egy zakuszka nevű krémet, ami valójában egy pürésített babos lecsó. Minden isteni finom volt szuper tálalással.

Összefoglalva, habár nem tudom egy szombati esküvő árát, de biztosan jó választásnak tartom ezt a helyet. Iszonyatosan kényelmes profi és szép. Mindenkinek van hol aludnia, esküvőkor a szálloda rész is teljesen a tiétek és másnap ki lehet a spában pihenni a fáradalmakat is. Nem véletlen lett már többször díjazva és nevezve, mint a legjobb esküvői helyszín Magyarországon. November 17-én talán újra meg is nyerik majd ezt a díjat a Wedding Gálán… meglátjuk, mert elég húzós az ellenfél is! :)


Szolgáltatók

Helyszín // Prónay-kastély, Alsópetény

Catering // Schieszl Vendéglő és Borház

Torták és desszertasztal // Marangona

Dekor // Fleur&Ballon Dekor

Menyasszonyi ruhák // Héjja Trend Line

Ékszerek // Pierre Lang Designer Jewellery Collection