Lagoon

A női divat évről-évre változik. Új színek, új formák, új anyagok, új megoldások jelennek meg a piacon. Hat rá az új technológia, a történelem alakulása, a társadalom, a gazdaság. Minden, ami minket körülvesz. Két-háromévente minden, divatot élvezettel követő nő akár teljesen le is cserélheti a gardróbját. A menyasszonyi ruha azonban teljesen más.

Mint minden művészeti ágban, a menyasszonyi ruha tervezői között is vannak újítók, kísérletezők, mégis ennek a ruhadarabnak van egy kontinuitása. Sokkal lassabban és sokkal kevésbé alakul át, mint a hétköznapi viselet. Ennek az állandóságnak az egyik oka az emberi képzelet, amely generációkon, kontinenseken és évszázadokon is képes átívelni, és amelyet megöröklünk és magunkban őrzünk mindannyian.

A sellőkről szóló mesék, mítoszok is ilyen örökségek. A tenger kiismerhetetlensége, titokzatossága a Világ minden pontján, Ázsiától Afrikáig, egymástól függetlenül megihlette az embereket. Napjainkban is találunk olyanokat, akik bizton állítják, hogy sellőket véltek látni, vagy bizonyos jelenségeket az ő jelenlétükkel magyaráznak.

A sellő legendától függetlenül a Világ minden meséjében olyan, akár a tenger. Gyönyörű, szenvedélyes, ő az élet forrása, de ugyanakkor titokzatos, hiú, kiismerhetetlen, hirtelen változó és olykor nagyon veszélyes. Nem véletlen, hogy az alakja szinte minden mitológiában deréktól felfelé női. Veszélyességétől csak még vonzóbb, még vágykeltőbb női alakká teszi a sellőket, akik a gyönyör forrásai, valamint az élet és halál urai egyszerre.

Idén Sármán Nóra új kollekcióját ezek a sellők ihlették. Ruhakölteményeiről készült fantasztikus fotói nem is készülhettek volna máshol, mint a végtelen, titokzatos tenger egy elhagyatott öblében. Ez egy olyan hely, ahol még a legracionálisabb ember is egy pillanatra elbizonytalanodhat, hogy megtörténhet-e a varázslat.

A lágyan, mindig mozgó és élő vízen táncot jár a fény, míg a szilárd és mozdulatlan sziklában sötét barlang tornyosul egy törékeny alak felett. A sellő parton vágyakozik a távolba, majd úgy dönt, hogy eljött hát a pillanat, hogy végre eggyé váljon a tengerrel. A víz aranyló csillogása a bőrére tapad, átváltozik, majd a nap és a szikla melegén szárítkozik meg, hogy másnap újra visszatérhessen.

Nóra legújabb ruhái nagyon részlet gazdagok. Rengeteg érdekes és izgalmas új csipkét véltem felfedezni. Az egyik személyes kedvencemen hajszál vékony toll mintázatok vannak, de nagyon izgalmas az a ruha is, amelyet hínárként nőnek be zöldes-kékes virágok. Sok darabnak hosszú ujja van, ami szerintem nagyon elegánssá és kecsessé teszi a menyasszonyokat. Nem hiányzik idén sem a Nórára jellemző vagányság, a mélyen, vagy angyalszárny szerűen kétszer dekoltált hátkivágások, a szokatlan mintában applikált csipkék, finom lábvillantások, fűzők, lingerie jellegű, „fűszeres” megjelenés.

Imádom Sára Skironya fonatos kontyát is, amelyet a lookbookhoz készített. Szokatlan, merész, és egy kicsit fantasy hangulata van. Csodálatosan kiegészíti Nóra ruháit és a tematikát is egyszerre.

Az egész sorozaton érezhető minden szereplő profizmusa és elegáns minimalizmusa. Szépen kidolgozott jeleneteket láthatunk egytől egyig, ahol mindig fontos szerepet játszik a finom, lágy, meleg fény, ami minden bizonnyal valamikor a korai vagy esti órákban tölthette be ez a csodálatos helyszínt.

Az anyagok lágyak, finoman elmosódnak, rátapadnak a bőrre. Nagyon emocionális, nagyon érzéki hangulatot áraszt minden egyes fotó. A főszereplő nem olyan ártatlan, tiszta és érinthetetlen, ahogy a menyasszonyokat általában hajlamosak vagyunk elképzelni. Sokkal inkább a természetfeletti, földöntúli, szenvedélyes szépséget látunk, úgy játszik a fantáziánkkal, ahogy egykor a sellők a matrózokéval.  


Készítették

ruha // Nora Sarman         fotó // Pinewood Weddings
makeup, haj // Sara Skrionya Make up
model // Flora Garamvolgyi
styling // Mary Ann